Logo 112Arnhem

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 27 januari 2022, 19:11

Steenstraat eerste schakel tegen hittestress

Laatst bijgewerkt: donderdag 19:11 uur
ARNHEM – In de week van 24 januari startte de uitvoering van verschillende maatregelen in de Steenstraat. Een daarvan is het aanplanten van meer bomen en groen. De werkzaamheden in de Steenstraat zijn een eerste schakel van een grotere aanpak om hittestress, dat veroorzaakt wordt door klimaatverandering, te verminderen en de leefbaarheid en uitstraling van de stad te verbeteren.

De gemeente is deze week samen met bewoners en ondernemers aan de slag gegaan met het aanplanten van 10 bomen en het aanleggen van ruim 300 vierkante meter aan plantvakken.

De gemeente gaat dit jaar veel stappen zetten in het groener en leefbaarder maken van de stad. ‘’De gevolgen van de klimaatverandering zijn nu al voelbaar. We moeten ons blijven inzetten op het klimaatbestendig maken van onze stad. Het is heel goed om te zien dat inwoners en ondernemers actief meedenken in het vergroenen van de stad. Wat er nu in de Steenstraat gebeurt, draagt ook bij aan het veiliger maken van de straat voor voetgangers en fietsers wat hier erg belangrijk is. Ik ben blij dat we dit jaar nog meer mooie stappen gaan zetten in het vergroenen van Arnhem,’’ aldus Cathelijne Bouwkamp, wethouder Groen en Klimaatadaptatie.

De eerste schakel in het koele netwerk
Het klimaat verandert. Een belangrijk gevolg van de klimaatverandering zijn langdurige hittegolven. Langdurige hitte en een hoge gevoelstemperatuur kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Om de ernstige gevolgen van hittestress tegen te gaan, gaat de gemeente tussen nu en 2030 bouwen aan een koel netwerk in en rond de binnenstad en in Kronenburg en omgeving.

Sinds juli vorig jaar heeft gemeente Arnhem de subsidieregeling ‘Initiatieven Klimaatadaptatie’ gelanceerd. De afgelopen 16 maanden zijn er 389 aanvragen gedaan door bewoners en ondernemers op de regeling. Dankzij de regeling is er ongeveer 10.712 vierkante meter bestrating verwijderd in ruil voor groen. Tegelijkertijd zijn er 93 regentonnen geplaatst waardoor regenwater gebufferd word voor hergebruik.

Vervolgstappen
De komende tijd zal tussen de Madser en Kronenburg voor ongeveer 200 vierkante meter vergroend worden. Aan de noordzijde van het Willemsplein, valk voor de Zijpse Poort worden bomen aangeplant en wordt er ongeveer 800 meter groen toegevoegd. Lans de Weerdjesstraat bij de Molenkom komt een nieuw plantvak met bomen en in Malburgen zijn inwoners met het Kinderwijkteam bezig met het vergroenen van hun versteende binnenplein. Ook bij het Graaf Ottoplein hebben inwoners en ondernemers de handen in elkaar geslagen om te starten met het vergroenen van hun plein.

De gemeente blijft actief in contact met inwoners en ondernemers hoe zij op eigen terrein, met steun van de gemeente, klimaatadaptieve maatregelen kunnen nemen. Er wordt meer aandacht besteed aan de wijken die sociaal en economisch kwetsbaarder zijn en waar nog veel te winnen is op het gebied van vergroening en klimaatadaptatie.

Locatie

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Arnhem

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Arnhem
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.