Redactie algemeen 0 reactie(s) do 29 juli 2021, 17:20

Risico op depressie of angststoornis onder jonge Nederlanders gestegen

Laatst bijgewerkt: zondag 22:50 uur

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het risico op een angststoornis of depressie gestegen is onder jonge Nederlanders. Vorig jaar had namelijk bijna 10 procent van de jongvolwassenen, wat bestaat uit Nederlanders van 18 tot 35 jaar oud, een hoog risico op een angststoornis of depressie. Ten opzichte van 2016 en 2012 is fors gestegen, destijds lag dit percentage op respectievelijk 7 en 6 procent. Desondanks ervaart 88 procent van deze groep hun algemene gezondheid als (zeer) goed. De recente gegevens van de Gezondheidsmonitor 2020 van de GGD’en, GGD GHOR Nederland, het RIVM en het CBS toont dit aan. In dit artikel kun je hier meer over lezen, terwijl het ook slim is om de beste online gokken gids door te nemen. Zo vind je bijvoorbeeld de beste speelautomaten om gratis te spelen.

 

Laagopgeleiden

De afgelopen jaren nam bij mensen van 35 jaar of ouder een hoog risico op een depressie of angststoornis af, maar bij jongvolwassenen neemt het juist toe in Nederland zoals net al genoemd is. Onder alle volwassenen Nederlanders had 6 procent een hoog risico op een angststoornis of depressie, maar bij de jongeren ligt dit dus op circa 9 procent. Bovendien blijkt uit de Gezondheidsmonitor 2020 dat het risico nog vaker voorkomt bij jongvolwassenen met een laag onderwijsniveau. Hier ligt het op 15 procent, terwijl het bij de jonge Nederlanders die hebben gestudeerd of studeren aan het hbo of wo op maar 5 procent ligt. Bovendien ervaren vrouwen vaker een hoog risico op een angststoornis of depressie dan mannen.

 

Regionale verschillen

In GGD regio’s met een lage stedelijkheid ligt het risico op een angststoornis of depressie onder jongvolwassen bovendien normaal gesproken lager dan in GGD gebieden met een hoge stedelijkheidsgraad. Per GGD regio varieert het percentage met een hoog risico hierop onder de Nederlanders tussen 5 en 9 procent. Dit risico is in het grootste deel van de gebieden in ons land wel gelijk gebleven. In Gelderland-Midden, waar Arnhem onder valt, ligt het percentage bijvoorbeeld op 6,5 procent, terwijl van de inwoners van Friesland maar 4,8 procent een hoger risico hebben op een depressie of angststoornis. Het hoogste percentage is in GGD regio Zuid-Limburg: 8,6 procent.

 

Ervaren gezondheid gestegen

De ervaren gezondheid van alle Nederlanders van 18 jaar of ouder is in 2020 een beetje gestegen ten opzichte van zowel 2016 als 2012. Destijds gaf ongeveer driekwart van de volwassenen Nederlanders aan dat ze in het algemeen een (zeer) goede gezondheid ervaren. Zo goed als 80 procent van de volwassenen beoordeelde hun gezondheid als zodanig in 2020. Mogelijk komt deze stijging doordat je nu online kunt gokken met behulp van de Pronto online casino informatie. In de meeste GGD regio’s is het aandeel inwoners die hun ervaren gezondheid beoordelen als (zeer) goed hetzelfde gebleven tussen 2016 en 2020. Ook in Gelderland-Midden is de ervaren gezondheid over het algemeen goed, 81 procent van de inwoners van deze GGD regio scoren hun ervaren gezondheid namelijk goed of zeer goed.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Arnhem

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Arnhem
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.