Redactie 112 0 reactie(s) do 09 juni 2016, 15:58

Aanhoudingen voor mensenhandel na vermissing 17-jarig meisje

Laatste update: 1 jaar geleden

ARNHEM – De vermissing van een 17-jarig meisje leidde tot een onderzoek naar criminele samenwerkingsverbanden in mensenhandel en drugs, een typisch ondermijningsonderzoek. De politie heeft de afgelopen maanden in totaal vijf aanhoudingen verricht en twee woningen doorzocht waarbij diverse goederen in beslag zijn genomen.

 

Eind 2014 gaven berichten over gedwongen prostitutiewerkzaamheden en de vermissing van een minderjarig meisje, van 17 jaar uit de omgeving van Arnhem, aanleiding om direct een onderzoek te starten. Binnen een week werd het meisje getraceerd en veilig ondergebracht.

 

Het onderzoeksteam van de afdeling Vreemdelingen, Identificatie en Mensenhandel bracht alle informatie in kaart en stootte uiteindelijk op twee groeperingen die zich beide bezig hielden met gedwongen prostitutie maar waarbij ook enkelen zich met drugshandel bezig hielden. Het onderzoek had tijd nodig om een goed beeld te krijgen van de samenwerkingsverbanden.

 

Aanhoudingen
De verdachten zijn een 28-jarige vrouw, een 21-jarige en 20-jarige man uit Arnhem. Daarna zijn een 21-jarige en een 22-jarige man uit Arnhem aangehouden, welke vandaag worden voorgeleid aan de Rechter Commissaris. Zij worden allen verdacht van betrokkenheid bij uitbuiting van een minderjarig meisje met betrekking tot prostitutiewerkzaamheden. De feiten waarvoor zij zijn aangehouden verschillen onderling maar betreffen mensenhandel, zeden (het maken van kinderporno) en drugshandel. Het gaat hierbij om misbruik, uitbuiting en financieel gewin.

 

Misdaad mag niet lonen
Tijdens de doorzoekingen in woningen in Arnhem zijn geld en goederen ten behoeve van het onderzoek en ter duiding van wederrechtelijk verkregen voordeel in beslag genomen. In het onderzoek wil de politie zoveel mogelijk uit misdaad verkregen vermogen afpakken. Het crimineel ondernemerschap mag niet lonen en moet zoveel mogelijk worden ontmoedigd.

Zo wordt ondermijning van de maatschappij tegengegaan en kan een crimineel geen geld investeren in nieuwe activiteiten of in de bovenwereld. Dat maakt Nederland veiliger. Het onderzoeksteam verzamelt gegevens en feiten om dossiers bij het Openbaar Ministerie in te dienen zodat verdachten vervolgd kunnen worden.

 

Verleiden tot prostitutie
“Het begint zo vol ogenschijnlijke lieflijkheid en aandacht” zegt Jolanda Bergsma* van ketenaanpak Jeugdprostitutie NOG/Stichting MEE. “Maar het zijn doordachte signalen en pulsaties van prikkelende teksten waarmee meisjes in rap tempo worden verleid en ingelijfd.”

Jolanda vertelt: “We zien steeds vaker dat jonge meiden via social media (facebook, instagram, viber, chat sites als Baddoo) worden benaderd door mannen en vrouwen met uiteindelijk doel de gedwongen prostitutie. Mannen ‘struinen’ het internet af voor potentiele slachtoffers. Een aantal meiden worden benaderd met een pakkende openingszin of als oude bekende. Bij reageren wordt het contact geïntensiveerd.

Het WhatsApp of chat contact is in korte zinnen en in snel tempo, waardoor er snel terug geantwoord wordt en er geen tijd wordt genomen om even rustig na te denken wat wijsheid is.”

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Arnhem

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Arnhem
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.