Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 15:35:51 Sweelincklaan 6815BE Arnhem 120228 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-104

Ambulance 07-104

woensdag 30 september 2020

Archief

Tot 1 juni gratis adverteren voor lokale ondernemers in deze tijd van de coronacrisis

Gemaakt: Woensdag, 22 april 2020 21:46

ARNHEM - Als je bedrijf in beeld blijft tijdens deze lastige periode, blijf je ook bij de consumenten onder de aandacht. Nu adverteren betekent ná de crisis een voorsprong op de concurrent. Wij als 112Arnhem willen de lokale ondernemer graag steunen en bieden daarom de eerste 10 ondernemers aan om tot 1 juni 2020 gratis een advertentie op onze website te plaatsen. Geen contract, geen kosten. De banner wordt door ons kosteloos opgemaakt en kan gedurende de periode kosteloos worden gewijzigd. De banners zijn optimaal zichtbaar voor onze bezoekers op zowel desktop als tablet en mobiel.

 

Met onze 23 online nieuwssites ontvangen we maandelijks meer dan 3 miljoen pagina bezoeken. De meeste bezoekers komen uit de regio, adverteren voor lokale bedrijven is daarom juist erg interessant. De website is bedoeld voor jong en oud en wordt ook daadwerkelijk bezocht door mensen in alle leeftijdscategorieën.

 

Interesse? Neem contact op met [email protected]

Groot onderzoek naar diverse autobranden in Arnhem

Gemaakt: Donderdag, 23 april 2020 17:49

ARNHEM - In de nacht van woensdag op donderdag rond 00.55 uur gingen politie en brandweer na een melding van brand naar de Schutterstraat. Ter plaatse bleek dat er drie brandhaarden waren, twee op de Schutterstraat en één op de Rosendaalsestraat. Rond 01.45 uur kwam nog een autobrandmelding binnen in de wijk Presikhaaf. Dat leidde tot gedeeltelijke evacuatie van een appartementencomplex. De politie gaat uit van brandstichting en doet verder onderzoek.

 

Toen politieagenten op de Schutterstraat aankwamen bleek er een matras in brand te staan, naast een afvalcontainer. Verderop in de straat brandde een papiercontainer die tegen een woning aan stond, die een agent met een poederblusser direct wist te blussen. Onderweg hadden de agenten al gezien dat er ook brand woedde op een parkeerplaats aan de Rosendaalsestraat; daar bleken twee auto's in brand te staan. De brandweer heeft deze geblust, evenals de brandende matras.

 

Extra uitgebreid buurtonderzoek
De politie is direct een onderzoek gestart, heeft met enkele getuigen gesproken en meerdere personen gecontroleerd die zich in de omgeving ophielden. In alle gevallen van afgelopen nacht is er vermoeden van brandstichting en is inmiddels aangifte opgenomen. Agenten hebben in de betreffende straten buurtonderzoek gedaan, maar in het belang van naar boven halen van zoveel mogelijk bruikbare informatie en tips wordt in de wijdere omgeving via Burgernetmail een digitaal buurtonderzoek gedaan. Houd uw e-mail in de gaten, iedereen die is aangesloten op Burgernet krijgt dit op korte termijn toegestuurd.

 

Gevaarlijk
Al langer zijn er regelmatig autobranden in Arnhem. De branden vinden vooral plaats in woonwijken, wat de nodige gevaarzetting met zich mee kan brengen. Daar is de brand van afgelopen nacht aan de IJssellaan in Presikhaaf een duidelijk voorbeeld van. Een geparkeerde auto onder de appartementen werd in brand gestoken. De brandweer heeft de brand snel geblust, maar adviseerde de politie vanwege rookvorming die de flat inging, om over te gaan tot evacuatie. In totaal werden zo'n 40 woningen ontruimd. Na metingen door de brandweer konden de bewoners weer terug naar hun appartement. Niemand raakte gewond.

 

De politie stelt verder onderzoek in naar de brandstichtingen. In het onderzoek wordt uiteraard ook gekeken naar de acht autobranden eerder deze week in Arnhem-Noord, in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 april.

 

Hoe kun jij helpen autobranden tegen te gaan?
De politie doet volop onderzoek wie verantwoordelijk is voor de diverse autobranden. Getuigen van de brandstichtingen afgelopen nacht die nog niet met politie hebben gesproken, worden verzocht om informatie door te geven aan de Districtsrecherche in Arnhem, via telefoonnummer 0900-8844. Dit geldt ook voor wie camerabeelden heeft; deze zijn te uploaden via onze site politie.nl. Wil je liever anoniem informatie doorgeven, dat kan via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Tot slot, wees alert op verdachte situaties, vooral bij auto's. Bij spoed of heterdaad, bel 112.

Bedank de hedendaagse helden met een berichtje #Dankaandezorg

Gemaakt: Vrijdag, 24 april 2020 17:16

Mensen die werkzaam zijn in de zorg zetten dagelijks hun eigen gezondheid op het spel in de strijd tegen het coronavirus. Nooit eerder werd zo duidelijk hoe belangrijk deze mensen zijn en hoe hard wij ze nodig hebben. Op dankaandezorg.nl kunnen mensen een persoonlijk bericht achterlaten voor deze helden, als bedankje en steuntje in de rug. Alle berichten worden stuk voor stuk afgeleverd aan de zorgmedewerkers. 

 

‘Dank aan de zorg’ is een initiatief dat opgezet is door een groep ondernemers en vrijwilligers uit verschillende disciplines en landen. Het platform is in het leven geroepen om dank- & steunberichten te verzamelen en deze direct af te leveren bij zorgmedewerkers overal ter wereld, in ziekenhuizen, klinieken of op andere plekken waar de berichten te zien zullen zijn voor de mensen die het betreft. Om ze te bedanken voor het werken in barre omstandigheden en dat zij onze families helpen terwijl ze niet bij die van zichzelf kunnen zijn, in de strijd tegen corona.

 

Het doel is om minstens 1 miljoen bedankjes te ontvangen en deze stuk voor stuk af te leveren bij 10 miljoen zorgmedewerkers wereldwijd. Om mensen over dit platform te informeren en aan te moedigen een bericht achter te laten stellen mediabedrijven kosteloos zendtijd en commerciële ruimte beschikbaar. Dankzij hun hulp zal de campagne te zien zijn op TV, in print en out of home media.

 

Met de kennis en ervaring van het Dank aan de zorg-team hebben we dit kunnen opzetten. Daarnaast hebben de geweldige mensen van Stainless Sound, MassiveMusic en Eyeforce meegeholpen om in slechts enkele dagen een prachtige TV commercial op te nemen, te editen en distribueren. 

 

Het team heeft, samen met alle meewerkende partners, ongelooflijk hard gewerkt aan communicatie- en social media strategieën en creatieve uitingen voor o.a. out of home, digitaal, social en TV. Alles met als voornaamste doel ervoor te zorgen dat de zorgmedewerkers over de hele wereld begrijpen hoe dankbaar we zijn voor alles wat zij voor ons doen. Help alsjeblieft mee door een bericht achter te laten.”

 

Jasper Mutsaerts van Dank aan de zorg: “De missie van dankaandezorg.nl is om dankbaarheid te tonen aan zorgmedewerkers wereldwijd. dankaandezorg.nl moedigt burgers aan om hun ‘Dankjewel’ bericht achter te laten op het platform, die wij vervolgens afleveren o.a. middels live streams in ziekenhuizen. Tot op heden hebben al ruim 100.000 mensen hun steun- en dankbetuiging gedeeld.”

 

Ga naar www.dankaandezorg.nl en bedank de hedendaagse helden.

Autobranden in Arnhem blijven aanhouden

Gemaakt: Zondag, 26 april 2020 16:59

ARNHEM - In de vroege ochtend van zondag 26 april kwamen er twee meldingen binnen van autobranden. Omstreeks 1.20 uur aan de St.-Janskerkstraat en omstreeks 1.36 uur aan de Garnizoenstraat in Arnhem. De politie vermoedt dat hier sprake is van brandstichting en stelt een onderzoek in.

 

De laatste tijd zijn er regelmatig autobranden in Arnhem. De branden vinden vooral plaats in woonwijken, wat de nodige gevaarzetting met zich mee kan brengen. De politie is volop bezig met onderzoek naar de autobranden.

 

Hoe kun je helpen autobranden tegen te gaan?

De politie doet volop onderzoek wie verantwoordelijk is voor de diverse autobranden. Getuigen van de brandstichtingen van afgelopen nacht die nog niet met de politie hebben gesproken worden verzocht om informatie door te geven. Dit kan via 0900-8844. Dit geldt ook voor wie camerabeelden heeft. Deze zijn eenvoudig te uploaden. Wil je liever anoniem informatie doorgeven, dat kan via Meld Misdaad Anoniem 0800 7000. Tot slot wees alert op verdachte situaties, vooral bij auto's. Bij spoed of heterdaad bel 112!

Bestuurder bakwagen overleden na ernstig ongeluk op A12 bij Zevenaar

Gemaakt: Zondag, 26 april 2020 17:16

ZEVENAAR - Bij een ernstig ongeluk op de A12 is zondagmiddag een man overleden. Een bestuurder van een kleine vrachtwagen raakte zondagmiddag onwel. Het voertuig kwam, nadat het een lantaarnpaal raakte tot stilstand in de sloot. Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, wordt onderzocht door de politie.

 

Politieagenten hebben de man uit het voertuig gehaald en begonnen met reanimeren. Hierbij kregen ze ondersteuning van de broeders van de traumaheli, die inmiddels geland was. Helaas mocht het niet baten.

 

De A12, tussen Duiven en Zevenaar, was een tijd afgesloten. Voorlopig is er nog één rijstrook dicht.

Verdachte personen in de Kamperfoeliestraat Arnhem hebben auto vol katalysatoren

Gemaakt: Dinsdag, 28 april 2020 15:47

ARNHEM - Afgelopen nacht werd door een alerte getuige gezien dat op de Kamperfoeliestraat in Arnhem meerdere personen aan het rommelen waren bij een geparkeerde auto. Deze getuige vertrouwde het niet en belde de politie. De getuige kon een goed signalement geven van de personen.


Hierop is de politie met meerdere eenheden ter plaatse gegaan. Door een van deze eenheden werd gezien dat een auto de wijk verliet, waarop agenten deze staande hielden. De inzittenden van deze auto kwamen qua signalement overeen met wat bij de melding werd opgegeven. Bij nader onderzoek in de auto bleek dat er meerdere katalysatoren in lagen. Deze waren allen van het merk Toyota. Ook werden inbrekerswerktuigen aangetroffen.

 

De inzittenden van de auto zijn hierop aangehouden en ingesloten. Zij zullen door de recherche worden verhoord. De aangetroffen goederen zijn in beslag genomen.

 

Merkt u dat er een katalysator mist onder uw auto en moet deze vannacht zijn weggenomen, bel dan met de politie Arnhem via 0900-8844. Bij verdachte situaties, bel altijd 112!

Advies overheid: verwijder NL-Alert-app vanwege data-lek!

Gemaakt: Donderdag, 30 april 2020 21:13

NEDERLAND - Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft vandaag melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens van een data-lek in de aanvullende informatie-app van NL-Alert. Deze app is vrij nieuw en is aanvullend op het algemene NL-Alert alarmmiddel van de overheid in het geval van een noodsituatie. De app kan sinds begin maart worden gedownload door gebruikers van een Android- of iOS-toestel voor aanvullende informatiediensten. Intussen hebben circa 58.000 gebruikers deze extra informatie-app gedownload. Zij krijgen het advies om deze aanvullende NL-Alert-app te verwijderen van hun telefoon. Het verwijderen van de aanvullende app heeft geen gevolgen voor het ontvangen van alarmberichten van NL-Alert zelf, want het is een heel ander systeem.

 

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat nader onderzoek wordt gedaan naar de omvang van het data-lek in de aanvullende app en hoe het heeft kunnen ontstaan. Om naast alarmberichten van NL-Alert aanvullende informatiediensten via de app te kunnen leveren, bijvoorbeeld met pushberichten, moeten op dat moment locatiegegevens worden verzameld van de gebruikers die zich dan in een getroffen gebied begeven. Er zijn echter ook locatiegegevens en mogelijk andere persoonsgegevens, zoals informatie over het besturingssysteem en andere geïnstalleerde apps, bij een externe notificatiedienst terecht gekomen zonder dat de gebruikers daarvoor toestemming hebben gegeven. Deze externe dienst is verzocht het verzamelen van data via de app per direct te staken en de al verzamelde data te vernietigen.

 

Dichten data-lek
Er worden nu maatregelen genomen om de aanvullende app op een andere, veiliger manier in te richten. Zolang dit proces niet is voltooid, is het advies de app te verwijderen. Er zal binnen enkele dagen een update van de app worden verspreid, waarin de betreffende externe dienst is verwijderd. Daarmee wordt het lek zo snel mogelijk gedicht.

 

De NL-Alert app is een waardevolle aanvulling op de crisiscommunicatiemiddelen van de overheid. Tegelijkertijd moeten burgers erop kunnen vertrouwen dat er op zorgvuldige wijze met hun persoonsgegevens wordt omgegaan. Minister Grapperhaus heeft de Auditdienst Rijk (ADR) gevraagd onderzoek te doen naar de gang van zaken. De ADR heeft hiermee ingestemd.

 

Zodra er meer bekend is over het data-lek zal die informatie worden verspreid via de website van NL-Alert en wordt ook weer de Tweede Kamer geïnformeerd.

Inwoner van Arnhem aangehouden voor autobranden

Gemaakt: Zaterdag, 02 mei 2020 16:38

ARNHEM - Zaterdagmiddag 2 mei heeft de politie een aanhouding verricht in het onderzoek naar de autobranden in de stad. In verband met de vele brandstichtingen, waarbij allerlei voertuigen maar vooral auto's in brand werden gestoken, is er volop ingezet om de branden te doen stoppen. Er is ingezet op extra surveillances in de wijken en op onderzoek. De recherche kwam de verdachte op het spoor, waarop meteen is overgegaan tot aanhouding.

 

De aangehouden verdachte is een 39-jarige inwoner van Arnhem. Hij is naar het politiebureau overgebracht en ingesloten voor verhoor. In zijn woning heeft een zoeking plaatsgevonden. Voor welke brandstichting(en) de man mogelijk verantwoordelijk kan worden gehouden zal uit verder onderzoek moeten blijken. We sluiten meer aanhoudingen niet uit. Het rechercheonderzoek gaat dan ook onverminderd door. Dit geldt ook voor de zichtbare aanwezigheid van politie, extra surveillances en alertheid in de wijken.

 

Blijf alert en geef verdachte situaties door
De politie vraagt ook de bewoners van Arnhem om mee alert te blijven en verdachte situaties door te blijven geven. Als je iets ziet gebeuren (brand of brandstichting) of je ziet een persoon zich verdacht rond een auto gedragen, bel dan direct 112. Hoe sneller de melding, hoe eerder politie kan handelen en hoe groter de pakkans.

 

Heb je anderszins informatie dat kan helpen in het politieonderzoek? Geef dat door aan de Districtsrecherche in Arnhem op telefoonnummer 0900-8844. Wil je liever anoniem informatie delen, dat kan via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Automobilist vlucht na aanrichten ravage op Arnhemsestraatweg in Velp

Gemaakt: Zondag, 03 mei 2020 19:45

VELP - Op zondag 3 mei heeft er omstreeks 18:00 uur een éénzijdig ongeval plaatsgevonden op de Arnhemsestraatweg in Velp.

 

Een man raakte door nog onbekende oorzaak met zijn BMW van de weg, waarna hij een ravage aanrichtte. Twee geparkeerde auto's, een boompje en een lantaarnpaal op de parallelweg werden geramd. Op het wegdek zijn de rijrichting en remsporen van de BMW goed te zien. De schade aan de getroffen auto's is flink. De automobilist sloeg na het ongeluk op de vlucht. Volgens ooggetuigen zou hij onder invloed zijn geweest en daarom de benen hebben genomen.

 

De hulpdiensten waren na de melding snel ter plaatse. Er vielen verder geen gewonden bij het ongeluk. De politie is momenteel op zoek naar de gevluchte automobilist.

“Mensen doen vaker een beroep op 112 dan vroeger”

Gemaakt: Maandag, 04 mei 2020 01:12

Een ongeval in het verkeer, een slachtoffer reanimeren. Het maakt deel uit van de werkdag van een ambulanceverpleegkundige. Reggie Diets (59) was 25 jaar lang zo’n verpleegkundige die klaarstond als 112 werd gebeld. Inmiddels is hij manager onderwijs ambulancezorg en schreef naar aanleiding van zijn ervaringen een boek: ‘Ambulancezorg altijd in beweging’. 

 

“Dit boek kwam tot stand naar aanleiding van de blogs die ik regelmatig schreef over het dagelijkse werk van een ambulancezorgprofessional. Deze blogs zijn in verhalende vorm in het boek terecht gekomen en bieden onder meer een eerlijke kijk op het werk op de ambulance toen en nu, in de huidige zorg.” 

 

Diets startte in de jaren negentig als verpleegkundige in een ziekenhuis. “Ik wilde enorm graag verpleegkundige worden, ook al had ik zo’n zorgberoep niet van huis uit meegekregen. Sterker nog, mijn vader vond het een beroep voor vrouwen. Die zag me liever een ander vak leren en timmerman worden bijvoorbeeld.” 

 

In die tijd moest een ambulanceverpleegkundige man zijn, en sterk

 

Diets zette door en er vormde zich meer en meer een passie voor het vak van ambulanceverpleegkundige. “In die tijd bestond de eis voor ambulanceverpleegkundige vooral uit het feit dat je man moest zijn en sterk. Er waren immers nog geen trolleys voor onder de brancards zoals tegenwoordig. Ik was 27 jaar en na een eerste afwijzing kreeg ik toch de kans om te bewijzen dat ik met een medeverpleegkundige een persoon van tachtig kilo op een brancard vele trappen naar beneden kon dragen. Ik werd aangenomen.” 

 

Diets werkte drie jaar lang in Amsterdam op de ambulance en stapte vervolgens over naar Utrecht, waar hij tien jaar werkzaam was. Hij volgde ondertussen een interne opleiding, trouwde op zijn 35ste zijn vijftien jaar jongere vrouw die ook in de ambulamcezorg werkzaam was en is, en ging naast zijn dagelijkse werk in deeltijd studeren. “Ik wilde het onderwijs wel in en haalde mijn akte. Uiteindelijk werkte ik voor veertig procent op de ambulance en werkte de andere zestig procent in het onderwijs. Toen er een baan vrijkwam als opleidingscoördinator voor ambulancepersoneel heb ik dat met beide handen aangepakt.”

 

Mensen doen veel eerder een beroep op 112 dan vroeger

 

Zes jaar geleden stapte hij voor honderd procent op het onderwijs over en werd manager onderwijs bij een middelgrote ambulancedienst in het midden van het land. Dat doet hij nog steeds. “Het grote verschil met jaren geleden is dat de zorg enorm aan het digitaliseren is. Bovendien doen mensen veel eerder een beroep op 112 dan vroeger. Het is laagdrempeliger geworden. De zorg is een product dat mensen makkelijker consumeren. Daar komt nog bij dat de vraag in de zorg enorm toeneemt, en er is een tekort aan goede verpleegkundigen en artsen. Bovendien wordt de zorg ook nog eens intensiever. Zeker voor ambulancepersoneel.”

 

Voordat een patiënt in het ziekenhuis terecht komt, heeft het ambulancepersoneel al een reeks aan onderzoeken uitgevoerd. “Dat betekent dat deze ambulancezorgprofessionals zich regelmatig moeten bijscholen omdat de wet bepaalt wat er in en rond de ambulance al aan zorg moet plaatsvinden voordat de ziekenhuisverpleegkundigen het overnemen. Dat is een zware taak.” 

 

Of het nog zo is dat louter mannen op de ambulance werkzaam zijn, ontkent Diets direct. “Nee hoor. Was in mijn tijd misschien vijftien procent van het personeel vrouw. Tegenwoordig is het fifty fifty. Vrouwen tillen net zo makkelijk patiënten op een brancard als mannen en gaan even zorgvuldig en deskundig met bijvoorbeeld agressie van omstanders om. Zij doen niet onder voor mannen.” 

 

Sensatiezoekers kunnen hun hart ophalen aan dit boek

 

Het boek dat hij schreef, in samenwerking met een van zijn studenten die de blogs omzette in boekvorm, is vooral heel verhelderend voor jonge mensen die graag op de ambulance zouden willen werken. Ze krijgen een reëel beeld van het dagelijkse leven van een ambulancezorgprofessional. “Ook mensen die ooit betrokken waren bij een ongeval of iets in die trant zullen in het boek herkenning vinden. Daarnaast kunnen sensatiezoekers er ook hun hart aan ophalen. Er staan natuurlijk beschrijvingen in van grote incidenten. Ongevallen en reanimaties van jonge kinderen bijvoorbeeld. Maar vooral ook hoe mijn werkdag er in die begintijd uitzag en hoe het er nu aan toegaat. Er staan ook veel persoonlijke passages in.”

 

“Ik heb 25 jaar patiëntenzorg geboden. Als ik nu met jonge mensen het werk als coördinator evalueer, mis ik het. Het is de dynamiek, en de contacten met politie, brandweer en huisartsen die ik mis. Ik werk nu dagelijks op kantoor om beleid te maken. Dat is wel heel iets anders.”

 

Dat hij nog regelmatig aan het werk herinnerd wordt, onderschrijft Diets met een praktijkvoorbeeld van een jaar terug. “Ik werd ingezet om kinderen te vaccineren en trof een moeder met een jongen van een jaar of zeventien. Kerel van 1.80 meter. ‘Ik ken u’, zei de vrouw. ‘U kwam als ambulanceverpleegkundige regelmatig een frietje eten in de patatzaak waar ik toentertijd werkte.’ Dat bleek echter niet alles. Toen in die tijd deze vrouw zwangerschapsproblemen had, werd er een ambulance gebeld. Haar zoon, die ik zou vaccineren, werd in die ambulance geboren. Ik was degene die haar bijstond als verpleegkundige. Zo kan het gaan.” 

 

Het boek ‘Ambulancezorg in beweging’ is voor 22,50 euro te bestellen via deze link: https://www.boekenbestellen.nl/boek/ambulancezorg-altijd-in-beweging/36419

 

Eind dit jaar volgt een tweede druk met daarin extra verhalen door Diets geschreven over de gevolgen voor het werk van het ambulancepersoneel in tijden van de coronacrisis. 

Huiselijk geweld melden via codewoord ‘masker 19’

Gemaakt: Woensdag, 06 mei 2020 17:14

Met het codewoord 'masker 19' kunnen slachtoffers van huiselijk geweld vanaf 1 mei bij de apotheek een melding doen van huiselijk geweld. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming en apothekersorganisatie KNMP hebben afgesproken om met deze nieuwe mogelijkheid het melden van huiselijk geweld laagdrempeliger te maken. Als een slachtoffer de woorden 'masker 19' uitspreekt, weet de apotheker dat de klant een melding wil doen van huiselijk geweld. Daarop wordt Veilig Thuis gewaarschuwd. Het codewoord biedt zo uitkomst voor slachtoffers die in deze tijd niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld telefonisch te melden.

 

Huiselijk geweld melden kan in eerste instantie door telefonisch contact op te nemen met Veilig Thuis of – bij een levensbedreigende situatie – met de politie. In sommige gevallen is het voor slachtoffers lastig om te bellen zonder dat de dader dit merkt, zeker nu iedereen tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk thuis is.

 

Minister De Jonge: "Als het thuis niet veilig is, is deze tijd extra zwaar. Juist nu mag vrouwen niets in de weg staan om huiselijk geweld te melden. Iedere drempel om te melden moeten we wegnemen. Het codewoord bij de apotheek is een extra mogelijkheid voor slachtoffers om hulp te vragen."

 

Alle apotheken in Nederland ondernemen actie als iemand het codewoord noemt. Als een slachtoffer het codewoord 'masker 19' gebruikt bij de apotheek, en alleen is, nodigt de apotheker diegene uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Als het slachtoffer samen met een ander de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis. Het melden van huiselijk geweld via een codewoord bij de apotheek is al eerder in een aantal andere landen ingevoerd.

 

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld of heb je vermoedens van huiselijk geweld in je omgeving? Je kunt iets doen door erover te praten of door advies te vragen. In alle gevallen kun je via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis. Ben je in direct gevaar? Bel dan 112.

Overleden persoon aangetroffen in vijver in Renkum

Gemaakt: Vrijdag, 08 mei 2020 16:17

RENKUM - In een vijver ter hoogte van de Esdoorndreef in Renkum is vrijdagmiddag een lichaam aangetroffen. Het is vooralsnog onduidelijk hoe het lichaam daar terechtgekomen is. Volgens omstanders gaat het om een vrouw op leeftijd maar dit is nog niet bevestigd.

 

Onder andere de Forensische Opsporing is ter plaatse en doet onderzoek. Het onderzoek richt zich erop om een misdrijf uit te kunnen sluiten. Meer informatie is nog niet bekend.

 

Update

De politie meldt dat er geen sprake is van een misdrijf.

Zwaarbewapende agenten vallen drugslab binnen in Drempt

Gemaakt: Vrijdag, 08 mei 2020 17:11

DREMPT - Aan de Zomerweg in Drempt is vrijdagmiddag omstreeks 16:30 uur een inval gedaan door de Dienst Speciale Interventies van de politie. Die inval gebeurde nadat er informatie binnengekomen was van een mogelijk drugslab.

 

Terplekke werd inderdaad een werkend drugslab aangetroffen. Leden van het arrestatieteam en de Dienst Speciale Interventies wisten zeker 3 mannen te arresteren. Daarbij werd gebruik gemaakt van honden, zware wapens en een drone. Buurtbewoners hebben meerdere knallen gehoord. Het is nog onduidelijk of het hier gaat om schoten of, zogenoemde, flashbangs.

 

De Landelijke Faciilitiet Ontmanteling van de Politie en de Brandweer zijn terplekke om onderzoek te doen en het pand veilig te ontruimen.

Meerdere drugsafval dumpingen in en rond Arnhem

Gemaakt: Zaterdag, 09 mei 2020 15:23

ARNHEM - Helaas is het weer zo ver, er zijn weer meerdere drugsdumpingen geweest in en rond Arnhem. De afgelopen dagen zijn de dumpingen voornamelijk in Arnhem- Zuid en Elst geweest.

 

De politie wilt u er nogmaals op attenderen alert te zijn op dit soort dumpingen. Let dan vooral op bestelbusjes of laadwagens die vreemd geparkeerd staan. Mocht u vaten aantreffen, neem dan gelijk contact op met de politie. Ga zelf NIET kijken wat er in de vaten zit, dit is levensgevaarlijk.

Man (40) uit Polen om het leven gekomen bij steekpartij in Velp

Gemaakt: Zondag, 10 mei 2020 15:36

VELP - Bij een steekincident in Velp is een man van 40 uit Polen om het leven gekomen. Agenten kregen zaterdagmiddag een melding van een steekincident in een gebouw aan de President Kennedylaan. In het pand troffen agenten een gewonde man aan. Het slachtoffer is nog door agenten en later door de ambulancemedewerkers gereanimeerd, maar dat mocht niet baten.


Voor het steekincident zijn drie personen aangehouden. Het zijn mannen van 23, 24 en 51 jaar uit Polen. Op de locatie is direct een plaats delict ingesteld om de toedracht van het incident te onderzoeken. Ook wat de rol van de verdachten daarbij is geweest. Dat onderzoek loopt nog.

Auto raakt van snelweg en crasht in Heelsum

Gemaakt: Zondag, 10 mei 2020 15:38

HEELSUM - Zondagmiddag 10 mei rond 12.50 uur heeft een ongeval plaatsgevonden aan de Rijksweg A50 in Heelsum.

 

Een bestuurder is met zijn auto van de snelweg geraakt en gecrasht tegen het hekwerk. Een rijstrook van de A50 is afgesloten door het ongeval. De inzittende is behandeld in een ambulance en uiteindelijk met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

 

Ook zat er een hond in de auto deze is met de schrik vrijgekomen.

Politie gaat samenwerken met makelaardij om vastgoedfraude en witwassen tegen te gaan

Gemaakt: Maandag, 11 mei 2020 17:29

APELDOORN - De makelaarsbranche en de politie in Oost-Nederland gaan nauwer samenwerken om vastgoedfraude en witwassen (ondermijning) tegen te gaan. Reden voor de nauwere samenwerking: 'een vuist tegen ondermijning kan alleen als we samen optrekken. We gaan kijken hoe we elkaar kunnen helpen", zegt John Meijerink, relatiemanager vastgoed politie Oost-Nederland.

 

Oren en ogen openhouden en opvallende zaken melden

In de aanpak van ondermijnende criminaliteit moeten overheid, burgers en ondernemers samen optrekken. De vastgoedsector is zeer relevant omdat veel crimineel verdiend geld in die sector terechtkomt. Volgens Meijerink is het juist daarom zo belangrijk dat de vastgoedsector de oren en ogen openhoudt en opvallende zaken meldt.

"Maar we hadden al langere tijd het vermoeden dat dit niet veel gebeurde. Dan is de grote vraag: klopt dit? Zo ja, hoe kan dat dan en wat kunnen we er aan doen om te zorgen dat makelaars meer gaan melden? Vandaar dat wij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) hebben gevraagd onderzoek te doen naar de meldingsbereidheid van ongebruikelijke transacties door makelaars."

 

Criminelen buiten de deur houden
Het onderzoek is gedaan onder iets meer dan 20 makelaars in Oost-Nederland. Een belangrijke uitkomst is dat het voor makelaars lang niet altijd duidelijk is wanneer zij ongebruikelijke transacties moeten melden. Ook ontbreekt een gevoel van urgentie.

 

Onno Hoes, voorzitter Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM): "Ook wij willen niet betrokken raken bij malafide praktijken en daarom melden we ongebruikelijke transacties - of het vermoeden van witwassen - bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland). Die meldingen zijn essentieel in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Dit onderzoek bevestigt dit weer eens. We werken overigens volop aan het op een betrouwbare manier digitaal kunnen inloggen en ondertekenen van contracten. In nauwe samenwerking binnen de vastgoedketen wordt momenteel gewerkt aan een sluitende digitale documentenstroom waarbij vooraan in de keten de WWFT al wordt meegenomen. Dit draagt ook bij aan een betrouwbare branche"

 

Samenwerken in de aanpak tegen ondermijning
In een nieuwe projectgroep met verschillende expertises vanuit de publieke sector en de vastgoedbranche worden voorstellen gedaan die ervoor moeten zorgen dat makelaars beter op de hoogte te zijn van de regels en afspraken. Daarnaast gaat de projectgroep kijken hoe makelaars gestimuleerd kunnen worden om actiever ongebruikelijke transacties te melden.

Politie Arnhem lost waarschuwingsschoten bij aanhouding verdachte

Gemaakt: Woensdag, 13 mei 2020 07:13

ARNHEM - In de nacht van dinsdag op woensdag 13 mei kreeg de politie een melding van een bedreiging op de Dedelstraat in Arnhem. Meldster was bedreigd met een wapen door een persoon. Omdat er sprake was van een melding waarbij wapens gebruikt waren, deden de agenten onderweg het kogelwerende vest aan.

 

Uiteindelijk kregen agenten contact met de verdachte. Hij wenste niet mee te werken bij zijn aanhouding, waarbij de agenten genoodzaakt waren meerdere waarschuwingsschoten te lossen. In de woning werd uiteindelijk een wapen aangetroffen. De verdachte kon worden aangehouden en werd overgebracht naar het politiebureau aan de Beekstraat.

Autokraker op het Roermondsplein op heterdaad betrapt

Gemaakt: Donderdag, 14 mei 2020 16:18

ARNHEM - Door een alerte meldster, die wakker werd van een hoop lawaai, werd gezien dat er op het Roermondsplein in een auto werd ingebroken. Zij belde hierop direct naar 112, waarop de politie met meerdere eenheden ter plaatse gingen.

 

Binnen zeer korte tijd stonden zij bij de auto waarin zou zijn ingebroken. Er lag veel glas op de grond naast de auto en in de auto. De verdachte, een 31 jarige man, zat nog in de auto. Hij werd direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De man zal verhoord worden door de recherche.

Fietser mishandeld na verkeersconflict op de Huissensedijk in Arnhem

Gemaakt: Zaterdag, 16 mei 2020 18:03

ARNHEM - Een man reed woensdag 6 mei om ongeveer 16.30 uur op de Huissensedijk in Arnhem. Hij kwam uit de richting van Elden en fietste richting Huissen. De man is mishandeld naar aanleiding van een verkeersconflict op de dijk in de omgeving van het viaduct over de Burgemeester Matsersingel in Arnhem.

 

De man vertelde de politie dat er ten minste drie mensen gezien hebben wat er gebeurde, waaronder een postbode en vermoedelijk een buurtbewoner. De politie is op zoek naar deze getuigen. Zij kunnen zicht melden via telefoonnummer 0900-8844.

Lichaam aangetroffen in woning aan de Rozenstraat in Arnhem

Gemaakt: Zaterdag, 16 mei 2020 20:08

ARNHEM - Zaterdagavond 16 mei 2020 is er een lichaam aangetroffen in een woning aan de Rozenstraat in Arnhem.

 

De politie is aanwezig en doet onderzoek om een misdrijf uit te sluiten.

Arnhemmer (30) opgepakt voor reeks diefstallen na afspraak via Bullchat

Gemaakt: Dinsdag, 19 mei 2020 19:13

ARNHEM - De politie heeft dinsdag 19 mei een 30-jarige man uit Arnhem aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks afdreigingen en diefstallen.


De politie startte het onderzoek nadat in december 2019 meerdere aangiftes binnen kwamen van zaken in onder andere Apeldoorn en Twello. In maart 2020 kwam er nog een zaak bij uit Dronten. Al snel werd duidelijk dat in alle zaken contact tussen daders en slachtoffer werd gelegd via Bullchat. Na dit contact volgde vaak een afspraak bij een slachtoffer thuis. Eenmaal binnen doorzochten de daders de woning en dwongen zij het slachtoffer om bankgegevens af te staan. Zo kon er met de pas van het slachtoffer geld gepind worden. De slachtoffers zijn mannen tussen de 50 en 75 jaar.

 

Het onderzoek is nog in volle gang en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Brand kerncentrale Dodewaard is onder controle

Gemaakt: Donderdag, 21 mei 2020 16:37

DODEWAARD - De brand bij de voormalige kerncentrale in Dodewaard is onder controle. Op het dak van de kerncentrale brak donderdagmiddag 21 mei een grote brand uit. De brand is wellicht ontstaan na werkzaamheden.

 

'Het gevaar is geweken', laat de woordvoerder donderdagmiddag weten. 'Dat geldt ook voor de volksgezondheid, daar hoeven geen zorgen over te zijn.' Er worden nog wel metingen gedaan om dat ook aan te kunnen tonen. De voormalige kerncentrale (sinds 1997 buiten bedrijf) ligt in de uiterwaarden aan de Waal.

Politie roept op om weg te blijven uit binnenstad Arnhem

Gemaakt: Vrijdag, 22 mei 2020 16:50

ARNHEM - Het is momenteel erg druk in de binnenstad van Arnhem. Het dringende verzoek, vanuit de gemeente en de politie, is om weg te blijven.

 

Het is op dit moment zo druk dat de 1,5-meter norm niet gehandhaafd kan worden!

AMBER Alert lanceert preventiecampagne voor tieners met tips tegen online grooming

Gemaakt: Maandag, 25 mei 2020 17:05

AMBER Alert lanceert naar aanleiding van de Dag van het Vermiste Kind een internationale preventiecampagne tegen digitaal kinderlokken oftewel online grooming. Dit doen ze in samenwerking met de Nederlandse politie en de Europese politiegroep voor vermiste personen (PEN-MP). Het doel van de campagne, die in meer dan twintig landen wordt verspreid, is om tieners ervan bewust te maken dat online interacties, hoe onschuldig ze ook lijken, soms nare gevolgen kunnen hebben. Hoewel online grooming zelden tot een vermissing leidt, werd er afgelopen juni nog een AMBER Alert uitgestuurd voor een twaalfjarig meisje dat slachtoffer werd van digitaal kinderlokken.

 

De '#GeefJezelfNietBloot'-campagne bestaat uit een preventiefilmpje waarin simpele, maar belangrijke, tips aan tieners worden gegeven om zich te beschermen tegen online groomers. Deze vuistregels zijn tot stand gekomen in samenwerking met experts van de politie.


'Het is belangrijk dat kinderen leren om alert te zijn. Zo'n groomer gaat soms zo geslepen te werk, dat het moeilijk is hen te herkennen. Juist daarom is het goed dat kinderen weten wat ze online beter wel of juist niet kunnen doen. Op die manier kunnen zij zichzelf beschermen en is het lastiger voor de groomer om toe te slaan', zegt Lidewijde van Lier, zedenspecialist van de politie.

 

Online is niet alles wat het lijkt
Van Lier: 'Op het internet kan iedereen zich anders voordoen, ook personen met verkeerde bedoelingen. Vaak doen ze zich voor als een leeftijdgenoot en gaan zo op zoek naar een slachtoffer. Dit gebeurt via sociale netwerksites of chatprogramma's, maar ook via online games.'


Voorafgaand aan een echte ontmoeting heeft de groomer meestal veelvuldig online contact gehad met het kind. Het kan dan gaan om e-mailcontact, seksueel getinte chats, maar ook het laten verrichten van seksueel getinte handelingen voor de webcam. 'Deze dingen kunnen vervolgens als chantagemiddel worden gebruikt om een minderjarige tot verdergaande seksuele handelingen of zelfs een ontmoeting te dwingen. Ervoor zorgen dat kinderen niet in de val worden gelokt door mensen met slechte bedoelingen is dus erg belangrijk', aldus Van Lier.

 

Ook internationaal verspreid
AMBER Alert brengt de preventiecampagne samen met de Europese politiegroep voor vermiste personen tevens in andere landen actief onder de aandacht. Zo wordt de campagne ook gedeeld door politie en kinderrechtenorganisaties in Albanië, België, Brazilië, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Litouwen, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Srpska, Taiwan, Tsjechië en de Verenigde Staten.

Autobrand op de A50 tussen Beekbergen en Arnhem

Gemaakt: Maandag, 25 mei 2020 23:00

LOENEN - Maandagavond heeft een auto op de afrit van de A50 vlam gevat tijdens het rijden. De bestuurster wist zich tijdig in veiligheid te brengen.

 

De bestuurster reed rond 21.15 uur op de A50 richting Arnhem toen er ter hoogte van afrit Loenen rook onder de motorkap vandaan kwam. Ze nam de afrit en parkeerde de auto op de vluchtstrook. Daar wist zij zich in veiligheid te brengen en belde zij de brandweer. Nog voor de komst van de brandweer sloegen de vlammen uit de auto.

 

De politie sloot de afrit richting Loenen en Beekbergen af. Dit omdat er veel rookontwikkeling vrij kwam en omdat de brandweer veilig moest kunnen werken. De brandweer had het vuur snel onder controle maar kon echter niet voorkomen dat de auto volledig uitbrandde. De oorzaak van de brand ligt bij een technisch mankement. De auto is door een bergingsbedrijf afgesleept.

Oplichters met QR-code actief bij parkeerplaatsen in Arnhem

Gemaakt: Dinsdag, 26 mei 2020 16:13

ARNHEM - Politie Arnhem heeft de afgelopen tijd meerdere meldingen binnen gekregen van oplichters die actief zijn op parkeerplaatsen.

 

De oplichters melden zich bij parkerende automobilisten, dat zij enkel contant geld bij zich hebben en dus niet met een pas of telefoon kunnen betalen. Zij vragen de automobilist om dit voor hen te doen, waarbij het contante geld aan de automobilist wordt gegeven. De automobilist moet vervolgens met zijn telefoon een QR-code scannen voor het parkeren. Echter geeft dit foutmeldingen, waarbij lijkt dat het niet gelukt is. Later blijkt dat er grote sommen geld van de bankrekening zijn afgeschreven.

 

Men is met name actief rondom het Spijkerkwartier, echter is de kans groot dat men ook elders in Arnhem de slag zal slaan.

 

Scan met uw telefoon nooit dergelijke codes als onbekenden daar om vragen. Komt u in contact met deze mensen, neem dan hun signalement op en bel de politie via 112.

Vrachtwagen met compleet drugslab in beslag genomen op de A12 bij Arnhem

Gemaakt: Dinsdag, 26 mei 2020 16:19

ARNHEM - De politie heeft maandag 25 mei op de A12 bij Arnhem een vrachtwagen in beslag genomen die een compleet drugslab vervoerde. De 40-jarige chauffeur uit Beuningen is aangehouden.


Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen omstreeks 15.30 uur op de A12 in de richting Ede een vrachtwagen rijden die volgens de politiesystemen al eens eerder was opgevallen in een verdachte situatie. De agenten gaven de bestuurder van de vrachtwagen een stopteken waarna op de verzorgingsplaats 'De Schaars' een controle plaats vond.

 

Zoete geur
Bij controle van de laadruimte van de wagen zien de agenten allerlei attributen waarvan ze uit ervaring weten dat deze gebruikt kunnen worden in een drugslab. Naast allerlei vaten en jerrycans ook de zogenaamde 'hardware' om een productielaboratorium voor synthetische drugs in te richten. Ook de bekende zoete geur die om de vrachtwagen hing bevestigde hun vermoeden dat hier een lab vervoerd werd. De chauffeur werd direct aangehouden.

 

LFO
Specialisten van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) van de politie kwamen ter plaatse om een bestandsopname te maken en verzorgden een veilige afvoer van de inhoud van de vrachtwagen. Het bleek inderdaad om een bijna compleet methamfetamine lab te zijn. Niet alleen de hardware en de benodigde chemicaliën waren aanwezig, ook een partij afval en het uiteindelijke product, een hoeveelheid methamfetamine werden in de vrachtwagen aangetroffen. Het lab was al in productie maar werd kennelijk nu verplaatst.

 

Gsm-jammer
Bij de chauffeur is ook een zogenaamde gsm-jammer aangetroffen. Een gsm-jammer is een apparaat dat wordt gebruikt om te voorkomen dat mobiele telefoons signalen kunnen ontvangen van een gsm-mast. Het bezit van een dergelijk apparaat is in Nederland verboden. De politie stelt een nader onderzoek in naar de herkomst en de eigenaren van het laboratorium.

Man (19) uit Ede omgekomen bij ongeluk met spookrijder op A12

Gemaakt: Vrijdag, 29 mei 2020 07:25

MAARSBERGEN - In de vroege ochtend van vrijdag 29 mei is een man omgekomen na een dodelijke aanrijding op de A12 ter hoogte van Maarsbergen.


Rond 04.30 uur kwamen er meerdere meldingen binnen van getuigen die een spookrijder op een personenauto hadden zien botsen. Alle hulpdiensten kwamen en de weg werd afgezet. Eén van de twee inzittenden van de aangereden auto was dodelijk gewond geraakt. Het gaat om een 19-jarige man uit Ede. De andere inzittende is met ernstig letsel naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de auto die in de verkeerde richting reed, is aangehouden. Dit is een 29-jarige man uit Almelo. Hij is ook ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht.

 

De politie onderzoekt de precieze toedracht van de aanrijding en vraagt getuigen, specifiek een vrachtwagenchauffeur die snel na de aanrijding aanwezig was, om contact op te nemen met het Opsporingsteam Verkeer via 0900-8844.

Man opgepakt in Arnhem na mishandeling handhavers

Gemaakt: Vrijdag, 29 mei 2020 18:28

ARNHEM - Op donderdag 28 mei zijn twee handhavers van de gemeente belaagd door een man. Eén handhaver raakte lichtgewond en moest ter controle naar het ziekenhuis.


Het gebeurde rond 21:40 uur ter hoogte van het Willemsplein. De man die de handhavers belaagde, is door de politie aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Velp.

Op dat moment waren er een aantal omstanders in de buurt. We hopen dat deze getuigen zich willen melden bij de politie. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

 

'Gaat alle perken te buiten'
De burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, zegt over het geweld: "Deze lafhartige daad gaat alle perken te buiten. Blijf van handhavers af. De impact van geweld is groot, dat merk je meteen als je ze spreekt. Goed dat de vermoedelijke dader is gepakt. Ik roep mensen die iets hebben gezien op om contact op te nemen met de politie."