Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 10:30:55 Graag Contact Politie Meldkamer Arnhem Ivm Bloedproef Prio Eenheid | Forensisch Arts Ambulance Arnhem GelderlandMidden
dinsdag 14 juli 2020

Archief

Bewoner betrapt inbreker en achtervolgt hem totdat politie aanwezig is

Gemaakt: Zondag, 09 februari 2020 20:03

EDE / ARNHEM - Vrijdag 7 februari kreeg de politie een melding van een heterdaad inbraak in Ede. Een bewoner had op heterdaad een inbreker in zijn eigen woning ontdekt en belde direct 112.

 

De inbreker wilde er van door gaan, maar de melder achtervolgde hem en kon op die manier zijn locatie door blijven geven aan de meldkamer. Hierdoor konden aangestuurde eenheden snel ter plaatse komen en de inbreker aanhouden. De verdachte bleek een bekende woninginbreker te zijn en is momenteel ingesloten. De recherche is de zaak aan het onderzoeken.

 

Op de vluchtroute heeft de politie nog een tas met gestolen goederen aangetroffen, deze is nu weer bij de rechtmatige eigenaar. Uit de fouillering kwamen ook nog diverse, vermoedelijk gestolen, goederen naar boven. De man wordt ook verdacht van de inbraak in Rijkerswoerd. De politie heeft nog geen eigenaar bij deze goederen kunnen vinden. Herken je de goederen op de foto's? Geeft dat dan door op telefoonnummer 0900-8844.

A12 tussen Ede en Veenendaal dicht vanwege gekantelde vrachtwagen

Gemaakt: Maandag, 10 februari 2020 16:38

EDE - De snelweg A12 is maandagmiddag omstreeks 14.00 uur afgesloten tussen Ede en Veenendaal. Oorzaak is een gekantelde vrachtwagen die de weg blokkeert in de richting Utrecht. De weg blijft vermoedelijk nog tot 18.00 uur dicht.

 

De chauffeur raakte bij het ongeval licht gewond. De vrachtwagen is geladen met beton. Alle rijstroken dicht, omleiding wordt geregeld dus let op de borden.

Derde aanhouding in onderzoek schietpartij op woning Velp

Gemaakt: Dinsdag, 11 februari 2020 16:18

VELP - De recherche heeft vanochtend een 51-jarige vrouw uit Didam aangehouden voor betrokkenheid bij de schietpartij op een woning in aan de Waterstraat van 25 november vorig jaar.

 

Kort na het incident werden een 39-jarige man uit Warnsveld en een destijds 52-jarige man uit Didam aangehouden. Daarmee was de zaak niet rond, het onderzoek werd voortgezet. Dit leidde vanochtend tot de aanhouding van de vrouw. Ook met haar aanhouding is het onderzoek nog niet afgerond. De recherche onderzoekt nog verschillende aanknopingspunten en sluit daarbij meer aanhoudingen niet uit.

Europese dag van alarmnummer 112

Gemaakt: Dinsdag, 11 februari 2020 16:53

EUROPA - Vandaag (11-2) is het de 'Europese dag voor het alarmnummer 112'. In elk land van de Europese Unie kan 112 gebeld worden voor hulp in levensbedreigende situaties. Deze speciale dag is een initiatief van de Europese Commissie om de bekendheid van 112 te vergroten.

 

Alarmnummer 112
In geval van een acute (medische) hulpvraag of noodsituatie, belt u het alarmnummer 112:

  • 112 centralist neemt op en meldt zich met 'de 112 alarmcentrale'
  • U vertelt van wie u hulp moet hebben: politie - brandweer - ambulance
  • U vertelt waar hulp wordt gewenst, in welke plaats en het adres
  • U wordt nu doorverbonden met de alarmcentrale van de desgewenste dienst

 

Probeer zo duidelijk en rustig mogelijk uw verhaal te doen. De centralist kan dan snel een duidelijk beeld krijgen van wat er aan de hand is en welke noodzakelijk gewenste hulp gestuurd moet worden.

 

De 112-meldingen komen binnen bij de gemeenschappelijke meldkamer (GMK). Centralisten van ambulance, brandweer en politie zitten fysiek bijeen en nemen rechtstreeks de meldingen aan die via alarmnummer 112 binnenkomen.

Vragen en antwoorden over onderzoek bombrieven

Gemaakt: Zaterdag, 15 februari 2020 16:34

NEDERLAND - Naar aanleiding van de afpersingsbrieven met snelontvlambare inhoud is de politie een uitgebreid onderzoek gestart. In het rechercheonderzoek, dat wordt geleid door de eenheid Amsterdam, is door het Openbaar Ministerie een beloning van 15 duizend euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot oplossing van de zaak. Voor meer informatie en uitleg over het rechercheonderzoek heeft de politie onderstaande Q & A opgesteld. Heeft u tips voor de recherche? Kijk dan onderaan deze pagina voor contactgegevens.


Wat speelt er?
Vanaf eind 2019 zijn tien bedrijven uit het hele land op verschillende momenten doelwit geworden van afpersingsbrieven en/of hebben brieven met een ontbrandende inhoud ontvangen. Enkele van deze brieven zijn tot ontbranding gekomen. Daarbij is gelukkig niemand gewond geraakt, maar de betrokkenen zijn logischerwijs erg geschrokken.

 

Wat staat er in de afpersingsbrieven?
In de afpersingsbrieven wordt van de geadresseerde bitcoins geëist. Wanneer daar niet aan wordt voldaan, wordt gedreigd met nare gevolgen.

 

Hoe gevaarlijk zijn de brieven met ontbrandende inhoud?
Gelukkig is er tot dusverre niemand daadwerkelijk gewond geraakt door de brieven. De politie heeft onderzoek gedaan naar de inhoud van de enveloppen en stelt dat het mogelijk was geweest dat de opener van de envelop serieuze brandwonden zou hebben opgelopen.

 

Loop ik gevaar?
De afpersingsbrieven zijn vooralsnog enkel gericht aan tien bedrijven. De politie heeft nauw contact met de afgeperste bedrijven en heeft hen een duidelijk handelingsperspectief gegeven. Ook met postbezorgende bedrijven is nauw contact en een handelingsperspectief gegeven.

 

Hoe herken ik een enveloppe van de afperser?
De afpersingsbrieven en brieven met ontbrandende inhoud zijn vooralsnog verstuurd in witte enveloppen. De enveloppen zijn gefrankeerd met twee postzegels. Het adreslabel is geprint en de enveloppen worden uit naam van het CIB of een afzender met een fictieve naam verstuurd. In de enveloppe is een duidelijke verdikking voelbaar. Zie ook onderstaande foto's. Heeft u twijfels over een enveloppe die u heeft ontvangen? Controleer dan de afzender, neem indien mogelijk contact op met de afzender of er een brief is verstuurd. Indien u de situatie niet vertrouwt, kunt u te allen tijde contact zoeken met de politie.

 

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een verdachte brief heb ontvangen?
Blijf bij twijfel van de enveloppe af en creëer afstand. Maak een inschatting of de enveloppe voldoet aan de bovenstaande kenmerken. Kijk naar de afzender en probeer te achterhalen of de afzender een bestaand bedrijf is en probeer contact te zoeken met de afzender of er daadwerkelijk iets naar u is verzonden. Is dat niet het geval en vertoont het poststuk verdachte kenmerken? Alarmeer dan de politie.

 

Hoe staat het rechercheonderzoek ervoor?
De politie heeft vanaf het eerste afpersingssignaal de zaak zeer serieus opgepakt. Het onderzoek staat onder leiding van de recherche van de eenheid Amsterdam. Daar werkt een Team Grootschalige Opsporing aan de zaak. Zij worden ondersteund door experts van de Forensische Opsporing en politiepsychologen, maar ook door externe experts op het gebied van taal, papier en cryptomunten.

 

Hoe ziet het rechercheonderzoek eruit?
In een afpersingsonderzoek zoals momenteel gaande is, wordt uiteraard alles uit de kast gehaald om de afperser zo snel mogelijk op te sporen en aan te houden. Daarbij wordt uiteraard sporenonderzoek gedaan op vingerafdrukken en aanwezigheid van dna-materiaal. Alle delen van de enveloppen en inhoud worden daarbij minutieus onderzocht met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daarnaast wordt de expertise ingeschakeld van de meest uiteenlopende (externe) specialisten die meer duiding kunnen geven over de achtergrond van de afperser.

 

Is er een beloning uitgeloofd?
Het Openbaar Ministerie heeft een beloning uitgeloofd van 15 duizend euro voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de verdachte(n).

 

Weet de politie al wie achter de afpersing zit?
Nee, het onderzoek is in volle gang, waarbij alle registers worden opengetrokken. Er hebben nog geen aanhoudingen plaatsgevonden.

 

Ik heb een tip voor het onderzoeksteam
De recherche komt graag in contact met mensen die meer informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek. U kunt daarvoor contact opnemen met 0900-8844, met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of Team Criminele Inlichtingen 079-3458 999.

Afpersingsbrieven vanavond in uitzending Opsporing Verzocht

Gemaakt: Dinsdag, 18 februari 2020 18:00

NEDERLAND - Als een medewerker van een bedrijf aan de Bolstoen in Amsterdam op woensdagochtend 12 februari een postpakket opent, ontploft het pakket. In de begeleidende afpersingsbrief wordt betaling van bitcoins geëist. De politie vraagt in Opsporing Verzocht het publiek om tips in deze en andere zaken.


Bij de ontbranding van de brief raakt niemand gewond. De politie houdt er sterk rekening mee dat deze brief past in de reeks eerder verstuurde bombrieven, die op verschillende locaties in het land zijn aangetroffen. Ook de brief in Kerkrade van eerder die ochtend maakt deel uit van het onderzoek.

 

Uitzending
Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op dinsdag 18 februari vanaf 20.35 uur op NPO 1. De herhaling is woensdag 19 februari om 11.55 uur te zien op NPO 2.

 

Zie ook:

Ravage na ernstig ongeval met meerdere voertuigen in Loenen

Gemaakt: Dinsdag, 18 februari 2020 19:21

LOENEN - Bij een ernstig verkeersongeluk in Loenen zijn meerdere gewonden gevallen. Het ongeluk gebeurde aan het begin van de avond op de Kanaalweg.


Bij het ongeluk zijn zeker drie auto's betrokken. Eén van de slachtoffers zat bekneld en werd na ruim een half uur bevrijd door de brandweer. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Er zijn minstens twee zwaargewonden afgevoerd naar het ziekenhuis.

 

De weg langs Kanaal Zuid is volledig afgesloten.

Overvaller met volle oranje plastic tas rent winkelcentrum Presikhaaf uit

Gemaakt: Vrijdag, 21 februari 2020 17:20

ARNHEM - Op donderdagavond 20 februari is er door een persoon met een wit masker voor het gezicht een overval gepleegd op een telecomwinkel aan de Hanzestraat in de wijk Presikhaaf. De dader ging er na de overval vandoor. De politie zoekt getuigen die meer weten of die iets hebben gezien op dat moment.


Rond de klok van 20.40 uur werd er gebeld naar de meldkamer van de politie. Vermoedelijk zou een man een overval plegen onder dreiging van een scherp voorwerp. Na de overval liep de hij de winkel uit met diverse mobiele apparaten en sloeg rechtsaf richting de supermarkt. De politie is in de omgeving op zoek geweest naar de dader, maar die werd helaas niet meer aangetroffen. We hebben in de winkel onderzoek gedaan en hebben gesproken met het personeel van de winkel. Ook kijken we in de omgeving of er bewakingscamera's zijn waar we verder mee kunnen rechercheren.

 

Signalement
De overvaller droeg groene schoenen met een witte zool, een blauwe dan wel grijzige spijkerbroek, een zwarte of donkerblauwe jas met een wit stiksel op de linker schouder en op de rug ter hoogte van de linker oksel een vermoedelijk wit merkteken (onbekend welke). Hij had donkere handschoenen aan en een zwarte/donkere muts op. Daarnaast droeg hij tijdens de overval een wit masker. Hij heeft een blanke huidskleur.

 

Opvallend is dat de overvaller met een volle oranje plastic tas (vermoedelijk een COOP tas) het winkelcentrum uitrent. Dit moet mensen opgevallen zijn. We komen daarom graag met u in contact als u iets gezien heeft. Dus heeft u rond 20.40 uur, of kort erna, iets opvallends gezien dat mogelijk in verband kan worden gebracht met deze overval? Belt dan met de politie op 0900-8844. U kunt ook anoniem bellen met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Man steekt met jerrycan A50 bij Wolfheze over om benzine te halen

Gemaakt: Zaterdag, 22 februari 2020 16:25

WOLFHEZE - Een roekeloze actie zorgde zaterdagmiddag omstreeks 14:00 uur voor een levensgevaarlijke situatie op de A50 bij Wolfheze.

 

Een auto komende vanaf de A12 kwam zonder benzine te staan op de vluchtstrook van de Rijksweg. De 3 inzittenden hebben de auto met de hand honderden meters verderop geduwd om aldaar tegenover een tankstation in de berm te parkeren.

 

De bestuurder van de auto is alle 6 de rijstroken van de drukke A50 overgestoken om bij het tankstation een jerrycan benzine te halen. Andere autobestuurders belde direct 112 waarna de politie de overstekende man in de kraag wist te vatten.

 

Een berger heeft de auto zonder brandstof afgesleept.

Treinverkeer tussen Ede en Arnhem gestremd na ongeval op spoor

Gemaakt: Maandag, 24 februari 2020 16:21

BENNEKOM - Er rijden maandagmiddag 24 februari geen treinen tussen Ede-Wageningen en Arnhem. Dat meldt de NS. Tussen Ede-Wageningen en Wolfheze is geen treinverkeer mogelijk vanwege een aanrijding met een persoon. Die is daarbij overleden. Het is nog onbekend wat er precies heeft plaatsgevonden.

 

De NS verwacht dat de treinproblemen rond 17.45 uur weer zijn verholpen.

Man in Arnhem steekt agent in gezicht met schroevendraaier

Gemaakt: Maandag, 24 februari 2020 18:57

ARNHEM - Een wijkagent is maandagmiddag in de Kronenburgpassage in Arnhem door een man in het gezicht gestoken met een schroevendraaier. De politie heeft de man aangehouden.


De politie kreeg maandagmiddag een melding van een agressieve klant bij een bank in het winkelcentrum. Een agent die ter plekke kwam wilde hem aanhouden voor bedreiging, toen de man vanuit het niets een schroevendraaier tevoorschijn haalde en de agent in zijn gezicht stak.

 

De man raakte de agent net onder het oog. 'Gelukkig, maar dit had heel anders af kunnen lopen!', schrijft de wijkagent in een bericht op Facebook. De politie heeft vervolgens een wapenstok en pepperspray gebruikt om de man te bedwingen. In eerste instantie ontsnapte de man alsnog en sprong hij in een vijver. Aan de overkant kon hij worden aangehouden.

 

Meerdere aangiften
De agent is voor behandeling van de steekwond naar het ziekenhuis overgebracht. Tegen de man zijn meerdere aangiften gedaan, waaronder die van de agent. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Politie zoekt getuigen van overval op casino aan de Kronenburgsingel

Gemaakt: Maandag, 24 februari 2020 19:02

ARNHEM - De politie is een onderzoek gestart naar de overval op een casino aan de Kronenburgsingel op zondagavond 23 februari. Mogelijk zijn er getuigen die iets hebben gezien of gehoord. De politie komt graag met hen in contact.


Omstreeks 20.30 uur kwam een man het casino binnen. Hij bedreigde de kassière met een mogelijk vuurwapen en vroeg om geld. Vervolgens deed hij een greep in de kassa en rende ervan door. Na de melding waren de eerste agenten na vijf minuten ter plaatse. Direct werd in de omgeving gezocht naar de verdachte. Ook werd een burgernetmelding verzonden. Helaas zonder succes.

 

Signalement
Misschien hebben mensen de verdachte gezien. Van hem is een signalement beschikbaar. Het gaat om een man van ongeveer 20 jaar en circa 1.80m lang. Hij droeg een donkerblauwe jas en een blauwe pet met een embleem op de voorkant. Onder zijn jas droeg hij vermoedelijk een hoodie met een capuchon met zebramotief. De man had een zwarte plastic tas bij zich.

 

Heeft iets gezien? Bel de politie
De politie hoopt dat er getuigen zijn die rond het tijdstip van de overval, of misschien al eerder, iets verdachts hebben gezien in de omgeving van het casino. Misschien hebben mensen de verdachte weg zien vluchten? Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl

Vrouw in Velp lastiggevallen door onbekende man

Gemaakt: Dinsdag, 25 februari 2020 17:34

VELP - Op donderdagavond 13 februari is een vrouw in Velp op straat lastiggevallen door een onbekende man. Een week eerder was zij ook al lastiggevallen door dezelfde man. De politie is op zoek naar getuigen en vraagt mensen zich te melden als zij ook zoiets hebben meegemaakt.


Het gebeurde die donderdagavond rond 23:45 uur ter hoogte van de Broekstraat. Er is geen fysiek contact geweest, maar dat maakt de situatie niet minder vervelend. Daarom horen we het graag als er anderen zijn die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt.

 

Signalement van verdachte
De politie wil ook in contact komen met mensen die meer informatie hebben over deze man of die de bewuste avond iets gezien of gehoord hebben. Van de man is een signalement bekend:

  • Ongeveer 1.80 meter
  • Donkerblauw/zwart gekleed
  • Donker petje
  • De man sprak het slachtoffer in het Engels aan

 

Wie heeft meer informatie?
Heeft u die avond iets opvallends gezien? Of heeft u in die omgeving een man gezien die zich opvallend gedroeg? Ook andere informatie die ons kan helpen bij het oplossen van deze zaak is welkom. Tips kunnen worden doorgegeven via 0900-8844. U kunt ook het onderstaande tipformulier invullen.

 

Grote impact
Zaken als deze kunnen een grote impact hebben op slachtoffers. Daarom geven we niet meer details vrij over wat er precies is gebeurd.

Dieven gps-apparatuur van tractoren bij boerenbedrijven opgepakt

Gemaakt: Woensdag, 26 februari 2020 17:21

ARNHEM - Woensdag 19 februari heeft de politie in Arnhem twee mannen aangehouden die worden verdacht van de diefstal van gps-apparatuur van tractoren bij boerenbedrijven. De mannen van 23 en 24 jaar oud, bezitten de Litouwse nationaliteit en hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De verdachten zijn dinsdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.


In de vroege ochtend van woensdag 19 februari trof de politie in Arnhem tijdens een controle in de auto van de mannen inbrekerswerktuigen aan. Omdat dit op grond van de Algemene Plaatselijk Verordening verboden is zijn de twee verdachten aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. In daarop volgend onderzoek van medewerkers van de regionale eenheid Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid bleek al snel dat de mannen in de nacht van zondag 16 op maandag 17 februari betrokken waren bij de diefstal van vijf gps-systemen van tractoren bij een bedrijf in Varsseveld. Ze werden aan de hand van camerabeelden van het bedrijf herkend. De schade bij deze diefstal bedroeg ruim 50.000 euro. Hierop zijn de Litouwers op het politiebureau nogmaals aangehouden maar nu als verdachten van diefstal. Van de buit ontbreekt nog elk spoor.

 

Noord-Holland
De politie ontdekte verder dat ze de avond voor de aanhouding in de kop van Noord-Holland zijn geweest. Vermoedelijk hebben de verdachten ook daar toegeslagen. En de week eerder in Noord-Brabant, waar ook aangifte van diefstal van gps-apparatuur is gedaan.

 

Miljoenen
Vanaf april 2019 ontving de politie meer dan 150 aangiften van diefstal van gps-apparatuur uit tractoren van boeren uit het hele land. De boeren gebruiken deze systemen niet om de weg te wijzen maar om efficiënter en duurzamer te werken. De boeren weten dan bijvoorbeeld tot op de centimeter nauwkeurig waar machines moeten inzaaien. Een gps-systeem kost ongeveer 20.000 euro. De totale schade loopt al in de miljoenen. De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid coördineert de landelijke opsporing van de daders. De politie roept boeren en iedereen die iets gezien heeft of andere informatie heeft over de mogelijke daders, dit met de politie te delen via 0900-8844. Daarnaast vraagt de politie de boeren vooral om maatregelen te nemen om diefstal van de gps-apparatuur te voorkomen. Een slot op de schuur is niet voldoende. Demonteer de apparatuur van de tractor en berg het op.

 

Mobiel banditisme
De politie vermoedde al langer dat de boeren slachtoffers waren van zogenaamd 'mobiel banditisme'. Dat zijn rondtrekkende internationale dadergroepen die, in wisselende samenstelling, verschillende vormen van vermogenscriminaliteit plegen zoals diefstallen, inbraken, overvallen en oplichting. Om onder de radar te blijven verwisselen ze veelvuldig van voertuig. Ze maken daarom veel gebruik van huurvoertuigen en verblijven op vakantieparken.

 

Speerpunt
High Impact Crimes is de verzamelnaam voor de delicten die deze bendes plegen en omdat de impact van deze delicten groot is, op zowel slachtoffer als de directe omgeving, heeft de bestrijding van 'mobiel banditisme' prioriteit bij de politie. Een kenmerk van de bendes is dat ze zich snel en veel door het hele land verplaatsen. Ze maken daarvoor gebruik van de hoofdinfrastructuur en omdat dat precies het werkterrein van de Landelijke Eenheid is, is de bestrijding van mobiel banditisme een belangrijk speerpunt van deze eenheid.

Maximumsnelheid omlaag, ook voor hulpdiensten

Gemaakt: Woensdag, 26 februari 2020 19:12

NEDERLAND - Op 16 maart daalt de maximum snelheid op snelwegen overdag naar 100 km/u gaat. Hiermee daalt ook de maximum snelheid voor hulpdiensten. Die ligt met zwaailicht en sirene namelijk op 40 km/u boven de limiet voor het andere verkeer.

 

Nu mogen hulpdiensten nog maximaal 170 km/u rijden. Dit gebeurt niet vaak maar bij een reanimatie telt elke seconde. 

 

Wat is jouw mening? Doe mee aan onze poll op de voorpagina.

Horloges gevonden op de Holtweg in Arnhem

Gemaakt: Donderdag, 27 februari 2020 16:45

ARNHEM - Afgelopen week trof de politie onderstaande horloges aan op de Holtweg in Arnhem. Mogelijk zijn deze horloges van diefstal afkomstig.

 

Herkent u deze horloges? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Brand in papierverdeler bij Parenco in Renkum

Gemaakt: Zondag, 01 maart 2020 16:26

RENKUM - Zondagmiddag even na 15.00 uur is bij Parenco in Renkum brand ontstaan. De brand zou in een papierverdeler hebben gewoed.


De bedrijfsbrandweer en de korpsen van Heelsum en Wageningen kwamen ter plaatse om de brand te bedwingen.


Het personeel dat in het pand aanwezig was moest naar buiten.

Politie schiet ontsnapte tbs'er dood tijdens vuurgevecht in Ochten [update]

Gemaakt: Zondag, 01 maart 2020 20:02

OCHTEN / POORTUGAAL - Zondagmiddag 1 maart zijn twee TBS patiënten ontsnapt uit FPC de Kijvelanden in Poortugaal. Na een achtervolging op de A15 heeft de politie het tweetal aangehouden. Bij de aanhouding is één van de twee mannen om het leven gekomen. De andere man is aangehouden en zit vast.

 

Gijzeling
De twee TBS'ers hebben rond half vijf vanmiddag een medewerker bedreigd met een vuurwapen en een mes. Vervolgens zijn ze de kliniek ontvlucht. Bij de gijzeling is de betrokken medewerker licht gewond geraakt.

 

Eenmaal buiten de kliniek heeft het duo een taxi staande gehouden, is ingestapt en gevlucht. De politie zette de achtervolging in over de A15. Ter hoogte van Kesteren werd de auto door de politie gestopt.

 

De twee ontsnapte mannen renden naar een nabijgelegen bedrijventerrein waar vervolgens een vuurgevecht ontstond met de politie. Daarbij is één van de twee mannen levensbedreigend gewond geraakt. De 37-jarige man overleed ter plekke. De andere man en de taxichauffeur zijn aangehouden, de politie en de Rijksrecherche doen nader onderzoek.

Vermiste vrouw (48) uit Wageningen is mogelijk in de buurt van Zevenaar

Gemaakt: Maandag, 02 maart 2020 16:24

WAGENINGEN - De politie zoekt naar een vrouw uit Wageningen die sinds zondag is vermist. Er is een Burgernet-melding verspreid.


De vrouw is 48 jaar oud en verplaatst zich in een blauwe Audi A4. Ze is 1 meter 60 lang en draagt haar donkerblonde haar in een knotje. Ze heeft een normaal postuur.

Er bestaat een vermoeden, zegt een politiewoordvoerster, dat de vrouw zich in de buurt van Zevenaar ophoudt.

Militairen gewond bij ongeval met legervoertuig in Arnhem

Gemaakt: Dinsdag, 03 maart 2020 16:30

ARNHEM - Bij een ongeluk in Arnhem is dinsdagmiddag een voertuig van de landmacht op zijn kant beland. De twee inzittenden zijn daarbij gewond geraakt.


Het ongeluk gebeurde rond 14.00 uur op de rotonde van de Koningsweg en Kemperbergerweg, voor pannenkoekenhuis Den Strooper. Het gaat om een eenzijdig ongeval, maar het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd.


Het gaat om een zogeheten Luchtmobiel Speciaal Voertuig: een klein, open terreinvoertuig. De twee militairen zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Fietser aangereden door lijnbus op de Velperbuitensingel in Arnhem

Gemaakt: Dinsdag, 03 maart 2020 16:37

ARNHEM - Bij een aanrijding tussen lijnbus 7 en een fietser op de Velperbuitensingel in Arnhem is dinsdagmiddag een man gewond geraakt.

 

Hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse en ontfermde zich over het slachtoffer. Het slachtoffer, een man werd door het ambulancepersoneel enige tijd onderzocht waarna hij met onbekend letsel werd overgebracht naar het Rijnstate ziekenhuis.

 

De politie onderzoekt de aanrijding. Vanwege het ongeval leidde de agenten het verkeer langs het ongeval. De kruising waarop het ongeval gebeurde is beveiligd met stoplichten, een agent kon niet zeggen of een van de twee door rood is gereden. Dit moet onderzoek uitwijzen.

 

Volgens Alarmeringen Arnhem kwam de melding om 15:09 uur binnen bij de hulpdiensten.

Auto rijdt cafetaria in Renkum binnen, klanten komen met de schrik vrij [video]

Gemaakt: Woensdag, 04 maart 2020 16:47

RENKUM - Een automobilist is woensdagmiddag een cafetaria aan de Achterdorpsstraat in Renkum binnengereden. Het lijkt te gaan om een ongeluk.


De man die de auto bestuurde is gewond geraakt. De ernst van zijn verwondingen is niet bekend. Twee klanten die op het moment van het ongeluk in het cafetaria waren, zijn met de schrik vrijgekomen.

 

De omgeving rond het cafetaria is afgezet met linten. De politie en de brandweer zijn ter plaatse in Renkum. Het pand is zwaar beschadigd en wordt door de brandweer door middel van stempels gestut.

 

Naast het voertuig is zand gestrooid over olie of brandstof die op straat is gelekt.

BART!-experiment: eenvoudig melden zonder bellen

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 16:23

NEDERLAND - Wat doe je als je een incident wilt melden in je wijk, zoals geluidsoverlast of problemen met hangjongeren? Daarvoor kun je in de toekomst BART! gebruiken, een meldingsplatform waarmee je met behulp van slimme techniek pijlsnel buren, gemeente en politie tegelijk op de hoogte brengt. De techniek achter BART! is nog in ontwikkeling en werd onlangs getest in een proeftuin in Den Haag. Op donderdag 5 maart zijn de laatste bevindingen gedeeld om te zien of het platform breder inzetbaar is.

 

social media
BART! staat voor Burger Alert Real Time . Het is een real time, digitaal meldingsplatform voor bewoners om verdachte situaties 24/7 te delen met politie, gemeente en andere BART! -gebruikers. De techniek achter BART! maakt gebruik van bestaande apps en sociale mediaplatforms, zoals Facebook, Instagram, Twitter en WhatsApp.


Bij overlast, verdachte situaties of sociale problemen geven bewoners via BART! een digitale waarschuwing aan elkaar, en indien nodig onderneemt de politie of de gemeente direct actie.

 

Verschil
Op dit moment zijn er al bewonersinitiatieven om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te vergroten, zoals de WhatsApp-buurtgroepen en buurtwachten. Wat is het verschil?


BART! gaat uit van een nieuwe technologie die werkt volgens algoritmes. Dit houdt in dat als een bewoner een bericht stuurt via BART! het systeem een bepaalde combinatie van woorden uit dat bericht herkent en er verband tussen legt. Met behulp van slimme technologie worden deze online berichten automatisch geselecteerd en gestructureerd aangeboden aan het juiste loket bij gemeente of politie.


De melding van een bewoner wordt automatisch door het systeem doorgestuurd naar de instantie die erover gaat, zonder dat er een telefoontje aan te pas komt of dat een bericht eerst door iemand moet worden uitgelezen. Er komt dan een waarschuwing binnen bij de meldkamer waardoor een medewerker weet dat er op een bepaald adres wat aan de hand is.

 

Drempel
René Rosmolen werkt bij de meldkamer en heeft, als operationeel specialist, veel te maken met social media en innovatie. Over BART! zegt hij: 'Bij een verdacht incident is de drempel voor bewoners vaak te hoog om 112 te bellen. Het is dan eenvoudiger om even een berichtje te sturen naar de politie. Die online berichten komen vaak van jongeren die minder snel geneigd zijn om te bellen om iets te melden en vaker online zijn. Voor de politie zijn de online berichten gunstig. Het levert extra informatie op en er zijn meer bewoners die getuigen over hetzelfde incident. Daarnaast kun je sneller handelen omdat je meteen de locatiegegevens bij de hand hebt en precies kunt zien waar de melder zich bevindt.'

 

Filters
BART! is nog een experimenteel systeem. De eerste proeftuinen in Den Haag zijn gebruikt om het meldingsplatform uitgebreid te testen en in de toekomst verder te ontwikkelen, zodat het platform beter aansluit bij de behoefte van bewoners. 'Een bewoner kan met BART! zelf kiezen wanneer en op welke manier hij contact opneemt met de politie', vertelt de Haagse inspecteur wijkzorg politie Mart Spruijt. 'Dat werkt drempelverlagend, want een bewoner kan ons dan via meer verschillende kanalen bereiken, dan alleen via het huidige 0900-8844 nummer. Een ander voordeel is dat het systeem van BART! filters heeft, waardoor een bericht over een losse stoeptegel niet meer bij de politie binnenkomt maar automatisch naar de gemeente gaat. En als er een overlastmelding bij de politie binnenkomt hebben we meteen de locatiegegevens van bewoners, zodat we sneller kunnen ingrijpen.'

 

Moderator belangrijk
Uit de praktijkproef blijkt dat een goede moderator in een appgroep ook belangrijk is. Weerbaarheidsprofessional Edwin van Rijswijk heeft als bewoner deelgenomen aan de praktijkproef van BART! Hij zegt daarover: 'Het systeem via sociale media is een mooie aanvulling in het contact met de politie. Dat kan naar mijn idee nog verder worden doorontwikkeld, zodat je bij een incident als bewoner ook real time aan de meldkamer een video kan laten zien of een spraakbericht kan doorgeven.'

 

Doorontwikkeling BART!
Op donderdag 5 maart werden de opgedane inzichten met BART! uit de praktijkproef Den Haag landelijk gedeeld met betrokken professionals. De resultaten kunnen nu worden uitgewerkt naar een daadwerkelijke aanpak in de praktijk. De input van de bewoners en betrokken professionals wordt daarbij meegenomen.BART! is een project waaraan de gemeente Den Haag, de politie, CGI, TNO, TU Delft en TIGNL samenwerken.

Agressieve hond valt hert aan in Arnhem

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 16:31

ARNHEM - Een agressieve hond heeft in de omgeving van Meinerswijk in Arnhem een hert aangevallen. De politie was op zoek naar de hond, inmiddels is de hond getraceerd, maar nog niet gevangen.


De politie zette Burgernet in om de hond te vinden. Het gaat om een grote zwarte hond. De hond ging er na de aanval vandoor. Hoe het met het hert gaat is onbekend.

Politie Arnhem zoekt eigenaar van Motorola telefoon

Gemaakt: Zondag, 08 maart 2020 15:49

ARNHEM - De politie in Arnhem is op zoek naar de eigenaar van onderstaande Motorola Moto G6 Plus. Het toestel is afgelopen nacht mogelijk gestolen op de Korenmarkt.

 

Neem contact op via telefoonnummer 0900-8844 en vermeld zaaknummer: 2020105494.

Vrachtauto in Duiven tot aan het dak gevuld met gestolen fietsen

Gemaakt: Dinsdag, 10 maart 2020 16:12

DUIVEN - De politie heeft dinsdag in Duiven drie mannen aangehouden op verdenking van diefstal van tientallen fietsen. Ze reden in een vrachtauto, die tot het dak was gevuld met gestolen fietsen.


De politie hoorde 's middags van getuigen dat de mannen fietsen in de auto aan het laden waren. De fietsen waren kort daarvoor weggenomen uit een loods.

 

De goed gevulde wagen werd op de Geograaf staande gehouden. Hoeveel fietsen er precies zijn gestolen, kan de politie nog niet zeggen.

 

De verdachten zijn 33, 36 en 51 jaar en komen uit Drunen, Oss en Rotterdam.

Opnames gemaakt voor Opsporing Verzocht bij de Cafetaria Diner 66

Gemaakt: Woensdag, 11 maart 2020 16:34

ARNHEM - Vandaag zijn er opnames gemaakt voor Opsporing Verzocht bij de Cafetaria Diner 66 in de Laar. Op 4 december werd deze cafetaria overvallen en werd een medewerker hard in zijn gezicht geschopt door een van de overvallers.

 

Volgende week dinsdag op 17 maart 2020 komt de zaak in Opsporing Verzocht, maar als je nu al informatie hebt, wacht dan niet met delen en neem contact op met de politie via 0900-8844. Wilt u toch liever de informatie anoniem melden bel dan met 0800-7000. Gaan jullie kijken aankomende dinsdag?

Lege schappen in de supermarkten na coronamaatregelen

Gemaakt: Vrijdag, 13 maart 2020 16:11

NEDERLAND - In verschillende Nederlandse supermarkten waren vrijdagmorgen lege schappen te zien. Mensen zijn waarschijnlijk gaan hamsteren vanwege de extra coronamaatregelen die premier Mark Rutte donderdag aankondigde. Vooral houdbare etenswaren als conserven, pasta en afbakbroodjes vliegen de winkels uit. Ook toiletpapier en Paracetamol gaan hard.

 

Online

Bij Albert Heijn is het op dit moment niet mogelijk om online boodschappen te bestellen. De supermarkt vraag klanten om het later nog een keer te proberen. Jumbo heeft inmiddels een bestellimiet ingesteld.

 

 

Twee mannen opgepakt na vernieling autospiegels in Arnhem

Gemaakt: Vrijdag, 13 maart 2020 16:34

ARNHEM - Door een alerte getuige werd gezien dat er in de wijk Sonsbeek-Noord en omgeving van diverse auto's de spiegels werden vernield. Aan de politie werd een goed signalement van de dader gegeven.

 

In de directe omgeving werden een 19-jarige man uit Doesburg en een 20-jarige man uit Doetinchem aangetroffen en aangehouden. Eén van de verdachten had zelfs nog een autospiegel bij zich.

Na een snelle inventarisatie bleken in ieder geval 23 spiegels van auto's te zijn vernield. Mocht u hiervan gedupeerd zijn, neemt u dan voor een aangifte contact op met de politie in Arnhem.

Jongeren gebruiken invalidenparkeerkaart van overleden oma

Gemaakt: Vrijdag, 13 maart 2020 21:00

ARNHEM - Tijdens onopvallende surveillance zagen agenten in Arnhem een personenauto parkeren op een invalide parkeerplaats. Zij zagen twee jonge mannen uit de auto stappen en zag dat de bestuurder een invalidenparkeerkaart op het dashbboard legde. Gezien de heren er nogal sportief uitzagen hebben agenten de invalidenparkeerkaart gecontroleerd. Deze bleek van zijn oma te zijn die twee jaar geleden was overleden.


De invalidenparkeerkaart is in beslag genomen en bij de gemeente ingeleverd.


Buiten het feit dat er een proces verbaal wordt opgemaakt, gaat de gemeente nog een naheffing sturen naar de kentekenhouder.