Logo 112Arnhem

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) wo 13 juli 2022, 15:52

Nieuwe tijdelijke locatie voor dakloze jongeren

Laatst bijgewerkt: woensdag 15:52 uur
ARNHEM – Er komt een nieuwe tijdelijke locatie voor dakloze jongeren in Arnhem-Zuid. De opvang ‘Jonahuis’ in Arnhem-Noord is vol, evenals andere tijdelijke locaties. In de nieuwe tijdelijke locatie aan de Akkerwindestraat is plaats voor 12 dakloze jongeren. Deze voorziening is bedoeld voor jongeren die al kunnen uitstromen, maar waarvoor nog geen woning beschikbaar is. Hiermee vervallen de andere tijdelijke locaties.

Leven weer op de rit

Wethouder maatschappelijk opvang Maurits van de Geijn: ‘Goed dat er nu een tijdelijke woonruimte voor deze dakloze jongeren gevonden is. Zij hebben het al moeilijk genoeg. Hier kunnen ze tot rust komen en gaan we samen met hen kijken of ze een zelfstandige woonruimte kunnen vinden.’ De extra locatie in Arnhem-Zuid is tijdelijk, maar het is nog niet duidelijk tot wanneer deze open zal blijven. Van de Geijn: ‘Onze inzet is om deze jongeren te helpen hun leven weer op de rit te krijgen. Een eigen woonruimte helpt daarbij. Daar gaan we ons extra voor inspannen.’

Dakloosheid voorkomen

We zetten in op het voorkomen van dakloosheid. Bijvoorbeeld door het afschaffen van de kostendelersnorm voor inwoners tot 27 jaar. Door de kostendelersnorm kunnen ouders met een uitkering hun kinderen van 21 jaar of ouder nu soms geen onderdak meer bieden omdat de korting op hun bijstandsuitkering ze in de financiële problemen brengt. Ook kunnen dakloze jongeren van de gemeente een briefadres krijgen, zodat ze niet afhankelijk zijn van familie of vrienden voor het ontvangen van post. Geen briefadres betekent immers ook geen uitkering, geen zorgverzekering, geen (schuld)hulpverlening en geen arbeidscontract. Toch blijft de instroom van dakloze jongeren groot. Daarom moet de beweging ‘van opvang naar wonen’ een versnelling geven aan de uitstroom uit de opvang.

Opvang in combinatie met professionele hulp

In het Jonahuis verblijven jongeren en jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar die om verschillende redenen geen plek om te wonen hebben. Het Jonahuis biedt opvang in combinatie met professionele hulp, advies en ondersteuning. Het is de bedoeling dat ze met hulp uiteindelijk weer zelfstandig of met begeleiding kunnen wonen. Dat laatste is in deze tijd lastig, omdat er een flinke druk is op de woningmarkt. Ook corona speelde een rol. Jongeren raakten bijbaan kwijt en konden daardoor hun kamer niet meer betalen. Of ze konden door oplopende spanningen niet meer bij hun ouders wonen.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Arnhem

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Arnhem
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.