Logo 112Arnhem

Redactie lokaal 0 reactie(s) zo 07 november 2021, 15:45

Het Nationale Park De Hoge Veluwe wil verbod op droppings

Laatst bijgewerkt: zondag 16:25 uur
VELUWE – Het Nationale Park De Hoge Veluwe roept gemeenten op om droppings te verbieden.

Aanleiding tot de oproep is een zoveelste incident dat afgelopen vrijdag plaatsvond in Otterlo, bij één van de drie ingangen van het Park. Een groep studenten van het Delftsch Studenten Corps (Phoenix) werd daar in de nacht gedropt.

Er was sprake van openbare dronkenschap, vandalisme en geluidsoverlast.

Alle betreffende studenten zijn bekeurd door de politie. De Parkdirectie zal de studentenvereniging en de TU Delft hierover aanschrijven en om maatregelen tegen de betreffende studenten vragen.

Verstoring van kwetsbare natuur
Helaas was dit geen éénmalig incident en worden droppings vaker gedaan. Een groot deel van de omgeving van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, en ook het Park zelf, valt binnen de beschermde Natura 2000 gebieden. Hierin leeft een grote diversiteit aan kwetsbare en veelal zeldzame planten en dieren, die vertrappings- en verstoringsgevoelig zijn.

Verstoring van het grofwild leidt op de Veluwe regelmatig tot aanrijdingen die voor de dieren noodlottig aflopen en ook niet zelden meer dan materiële schade voor mensen opleveren. Vooral ’s avonds en ’s nachts, wanneer natuurgebieden niet mogen worden betreden, zijn dieren gewend om te foerageren op plaatsen die overdag te druk voor hen zijn. Betreding werkt dan extra verstorend en heeft dus grotere gevolgen.

Brede oproep aan politiek
Omdat Het Nationale Park De Hoge Veluwe niet alleen staat in de problematiek van verstorende nachtelijke droppings roept het Park de gemeenten op om droppings in natuurgebieden definitief te verbieden. Gemeenten hebben de mogelijkheid om binnen hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te bepalen wat zij wel en niet toestaan binnen hun gemeentegrenzen.

Bron: De Veluwenaar

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Arnhem

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Arnhem
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.