Redactie regio 0 reactie(s) vr 15 oktober 2021, 21:33

Faunabescherming looft tipgeld van Euro 5000 uit voor opsporing en berechting dader die wolf dood schoot

Laatst bijgewerkt: vrijdag 21:35 uur
STROE – De Faunabescherming stelt een beloning van 5.000,= beschikbaar voor tips die leiden tot opsporing en berechting van de schutter die rond 1 oktober de wolf GW1490m doodde.

Het doden van een wolf is een ernstig misdrijf dat in Nederland bestraft kan worden met een gevangenisstraf tot 3 jaar of een geldboete tot 21.750,=. In België is de strafmaat onlangs zelfs verhoogd tot vijf jaar gevangenisstraf of een boete tot 500.000,=.

Zowel de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging als LTO Nederland hebben er actief voor gepleit afschot van wolven mogelijk te maken en hebben op die wijze meegewerkt aan het criminaliseren van dit streng beschermde dier.

Volgens de Europese habitatrichtlijn is zelfs het verstoren van de wolf al strafbaar en is bescherming van het dier een minimale eis van Europees recht.

Ook verstoring van het leefgebied van de wolf is in strijd met de Europese beschermingsmaatregelen en het nu vergunde afschot van 80% van de edelherten en zwijnen op de Veluwe is daarmee lijnrecht in tegenspraak.

Het is ondenkbaar dat als het voedselaanbod van de wolf wordt gedecimeerd, men het dier toch niet zou verstoren.

Daarom wil De Faunabescherming dat de jacht op edelherten en zwijnen op de Veluwe per direct gestopt wordt, ook omdat de verstoring van leefgebied en natuurlijk voedselaanbod ervoor kan zorgen dat de Veluwse wolven hun vaste territorium verlaten en gaan zwerven in landbouwgebieden om daar te foerageren op landbouwhuisdieren, zoals schapen, die niet hun voorkeur hebben, maar wel slachtoffer kunnen worden als gevolg van de verstoring.

Tipgevers kunnen zich melden bij De Faunabescherming via [email protected] . Tips zullen vertrouwelijk behandeld worden en zo nodig gedeeld met de opsporingsinstanties.

Ook tips die via de politie worden aangemeld komen in aanmerking voor de beloning wanneer de tip herleidbaar is tot de tipgever.

De Faunabescherming heeft ervoor gekozen het tipgeld uit te loven omdat het in het afschot van de eerste wolf in Nederland een gevaarlijke precedentwerking ziet. Jagers zien de wolf als voedselconcurrent vanuit de gedachte dat de in het wild levende prooidieren hun particuliere eigendom zouden zijn. Dat is met nadruk niet het geval: de pers in Nederland zijn edelherten, zwijnen en andere in het wild levende dieren wettelijk omschreven als ‘res nullius’, met nadruk aan niemand toebehorend.

Bron: Faunabescherming

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Arnhem

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Arnhem
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.