Logo 112Arnhem

Redactie algemeen 0 reactie(s) vr 17 september 2021, 17:46

Drie wethouders maken parachute sprong boven Airborne gebied

EDE – Wethouders Jan Dellen (Arnhem), Wijnte Hol (Overbetuwe) en Leon Meijer (Ede) stappen vrijdag uit een vliegtuig boven Deelen. De wethouders, alle drie bestuurder in een Airborne gemeente, nemen deel aan operatie Falcon Leap. Aan deze NAVO oefening nemen deze week 1000 militairen uit onder meer Nederland, Polen, Duitsland, Portugal, Bulgarije en de VS deel. Ze oefenen met parachutespringen.

Vastgemaakt aan een militair stappen de drie wethouders op 3 km hoogte uit een vliegtuig om vervolgens een minuut lang in een vrije val naar beneden te suizen. Als de parachute vervolgens open gaat, krijgen ze een geweldig uitzicht over hun Gelderland en landen ze op vliegveld Deelen. Met hun sprong tonen de wethouders hun betrokkenheid bij de vele militairen die elk jaar de herdenking van de slag om Arnhem, de luchtlanding op de hei bij Ede en in Driel, tastbaar maken.

Afgelopen woensdag stonden de wethouders ook al klaar bij de vliegbasis in Eindhoven om aan boord te gaan voor hun sprong. Door het laaghangend wolkendek ging die sprong niet door. Ze krijgen een herkansing op vrijdag en hopen om 13.45 uur uit het vliegveld te springen.

Omdat vliegveld Deelen militair terrein is, zijn er geen bezoekers aanwezig bij de landing.

‘’De Airborne herdenking wordt elk jaar intenser herdacht. De Airborne vlaggen zie je in heel Arnhem. Nu mee gaan met de Luchtmobiele Brigade in het teken van de herdenking geeft mij extra kippenvel. Wat de mannen en vrouwen van Defensie doen voor ons land is geweldig. Om dan samen uit een vliegtuig parachute te springen, geeft voor mij direct de emotionele verbinding met vrijheid, 1 van onze kernwaarden van onze Arnhemse stad. Geweldig om hieraan mee te mogen doen en grote waardering voor deze mensen, vertelt wethouder Jan van Dellen van de gemeente Arnhem.

“Als je denk aan Market Garden, de slag om Arnhem, dan komt het beeld van paratroopers naar boven. Vooral omdat we dat gelukkig elk jaar herdenken met onder andere luchtlandingen. Naast mijn enorme waardering voor de bevrijders van toen, wil ik ook mijn betrokkenheid tonen bij al die militairen die elk jaar ons helpen bij die herdenking. En wat is dan passender dan met hen uit een vliegtuig te springen. Nu heb ik geen hoogtevrees, maar denk niet dat mijn hart niet wat sneller tekeer gaat als op 3 km hoogte de deur van het vliegtuig opengaat en ik vastgeklonken aan een militair aan mijn vrije val begin, aldus wethouder Leon Meijer van de gemeente Ede.

“De oefening Falcon Leap van 11 Luchtmobiele Brigade sluit aan bij dat waar de Airborne Region voor staat: herdenken, beseffen en beleven van Operatie Market Garden. Militairen van vele nationaliteiten nemen deel aan deze oefening waaronder ook militairen van de Poolse 6eBrigade die de historie uitdragen van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade die in 1944 boven Driel werden gedropt. Zij zijn zaterdag ook aanwezig bij de Polenherdenking in Driel. Tijdens de kennismaking op Vliegbasis Eindhoven kwam het herdenken, beseffen en beleven ook nadrukkelijk naar voren in de gesprekken met de parachutisten. Dat ik vandaag deel uit mag maken van deze oefening en zelf kan ervaren hoe dat ongeveer 77 jaar geleden moet zijn geweest, vind ik als bestuurder van de Airborne Region een bijzondere ervaring, omdat wij niet mogen vergeten”, aldus wethouder Hol van de gemeente Overbetuwe.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Arnhem

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Arnhem
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.