Logo 112Arnhem

Redactie cyber 0 reactie(s) wo 30 maart 2022, 17:31

Cybercrimeteam van de politie legt beslag op cryptovaluta en NFT’s

Laatst bijgewerkt: woensdag 17:31 uur
OOST-NEDERLAND – Het Cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland heeft in een lopend onderzoek beslag gelegd op diverse cryptovaluta en zogenoemde NFT’s. Het is voor het eerst dat er door een Nederlandse opsporingsdienst beslag is gelegd op NFT’s.

Cybercrime
Als je een muntstuk van één euro gebruikt om te betalen, maakt het niet uit welk eurostuk uit je portemonnee dat is. De munten zijn namelijk vervangbaar; alle 1-euromunten vertegenwoordigen immers dezelfde waarde. Dit wordt ook wel ‘fungibel’ genoemd. Cryptovaluta zoals bitcoin, litecoin en ethereum zijn ook fungibel.

‘Digitale kunst’
Daar tegenover staan non-fungibele cryptovaluta, die uniek zijn. Een non-fungible-token (NFT) is een individuele, unieke, digitale registratie op een blockchain. NFT’s zijn met name populair als ‘digitale kunst’, met als meest bekende items afbeeldingen van apen, katten of punks. Deze plaatjes zijn uniek en in sommige gevallen zelfs miljoenen euro’s waard.

De politie heeft, in een lopend onderzoek naar de handel in privégegevens, succesvol beslag gelegd op meerdere NFT’s. Doordat NFT’s een waarde vertegenwoordigen, kunnen ze daarmee als opbrengsten van strafbare feiten worden afgepakt, zoals normaliter bijvoorbeeld gebeurt met dure auto’s of grote sommen cashgeld.

Steeds vaker beslag op crypto
Met name in onderzoeken naar cybercrime komen we cryptovaluta steeds vaker tegen. De opsporingsdiensten leggen dan ook steeds vaker beslag op cryptovaluta. Dit is de eerste keer dat er door een Nederlandse opsporingsdienst beslag is gelegd op NFT’s.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Arnhem

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Arnhem
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.