Logo 112Arnhem

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 15 september 2022, 17:21

Arnhem helpt inwoners die deze winter niet meer rond kunnen komen

Laatst bijgewerkt: donderdag 17:21 uur
ARNHEM – Arnhemmers met een bijstandsuitkering of een laag inkomen krijgen extra geld en hulp om rond te kunnen komen, nu de prijzen van energie en levensmiddelen zo sterk gestegen zijn. Ze ontvangen een extra energietoeslag van € 750. Ook worden de regels voor bijzondere bijstand verruimd voor het aanschaffen van energiezuinig witgoed. Verder wil de gemeente extra energiecoaches inzetten om mensen helpen met besparen van energie. Dit voorstel stuurt het college vandaag aan de gemeenteraad.

‘Onze inwoners hebben nú behoefte aan hulp. We kunnen niet meer wachten op landelijke maatregelen, we moeten nú iets doen voor onze inwoners. Dat kunnen we als gemeente regelen en die verantwoordelijkheid nemen we dan ook’, zegt wethouder bestaanszekerheid Mark Lauriks. ‘Arnhemmers schieten in de stress omdat ze het financieel niet meer kunnen bolwerken. Elke week krijgen we honderden telefoontjes van inwoners met een roep om hulp. We gaan hen nú helpen om te voorkomen dat ze verdere schulden krijgen of letterlijk ziek worden van de zorgen.’

Binnenkort extra energietoeslag op de rekening

Iedere inwoner met een bijstandsuitkering krijgt eenmalig een energietoeslag van € 250 extra, bovenop de € 500 die al door het Rijk is toegezegd. Dat geldt ook voor inwoners met een laag inkomen die eerder de energietoeslag al hebben aangevraagd en bij wie deze ook is toegekend. Deze € 750 krijgen ze binnen enkele weken automatisch op hun rekening gestort. Arnhemmers met een laag inkomen die denken dat ze in aanmerking komen voor de energietoeslag, kunnen die nog tot en met 31 december 2022 aanvragen via www.arnhem.nl/extra-energietoeslag. Zij krijgen dan ook deze extra inkomensondersteuning.

Hulp voor schoolspullen en witgoed

Er komt extra geld voor ouders met een laag inkomen om schoolspullen voor hun kinderen aan te schaffen. Dat kunnen schriften en boeken zijn, maar bijvoorbeeld ook een fiets of laptop. Daarnaast kunnen inwoners met een smalle beurs een beroep doen op bijzondere bijstand als bijvoorbeeld hun koelkast kapot gaat. In plaats van een goedkoop tweedehands apparaat, kunnen zij nu een nieuw energiezuinig apparaat kopen. Dat scheelt namelijk meteen ook op de energierekening. Lauriks: ‘Voor Arnhemmers die nét buiten de regelingen vallen, hebben we een noodfonds waar zij een beroep op kunnen doen. Dan leveren we maatwerk en kijken we wat er mogelijk is. Ook voor ondernemers in financiële problemen komen extra maatregelen.’

Besparen door energiecoach

De gemeente gaat versneld meer inwoners helpen bij het verlagen van hun energieverbruik. Dat scheelt op de energierekening. Door onder meer de inzet van energiecoaches en klussers, die aan de slag gaan met energiebewust gedrag en bespaarmaatregelen en -producten. Gemiddeld kunnen gezinnen op deze manier wel honderden euro’s per jaar besparen. Aanmelden voor de energiecoach kan via www.arnhemaan.nl/energiecoach.

Noodplan

Deze maatregelen maken deel uit van een breder noodplan dat Arnhem wil inzetten om de energiekosten te laten dalen en de koopkracht van Arnhemmers deze winter te beschermen. Hiervoor wordt onder meer een energiearmoedefonds van €5 miljoen aangewend. In totaal gaat het om een inzet tot ongeveer €12,5 miljoen. De gemeente heeft een crisisteam in het leven geroepen om in de winter waar nodig aanvullende maatregelen te nemen. Lauriks: ‘Dat doen we samen met partners in de stad. Samen met corporaties zorgen we dat in de komende winter geen inwoners met financiële problemen uit hun woning worden gezet.’

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Arnhem

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Arnhem
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.